Chrupiące ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe na zimę to jedna z podstawowych propozycji wśród przetworów na zimę. Takie chrupiące ogórki to znakomity dodatek do kanapek, ale i nie tylko, można je wykorzystać jako samodzielną przekąskę, a nawet do obiadu. Takie chrupiące ogórki na kanapkę robi się bardzo szybko, najdłużej zajmuje krojenie samych ogórków😎 Zróbcie takie ogórki na zimę, z pewnością chętnie będziecie je zajadali. Polecam Wam też wypróbować przepis na ogórki kanapkowe z curry


Ilość: 9 słoików po 500 ml
Składniki:
  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • po gałązce kopru z kwiatem do słoika
  • po 1 - 2 ząbki czosnku do słoika
  • po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy do słoika
  • po kilka kulek pieprzu czarnego do słoika
zalewa:
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 3 - 4 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego


Waga podanych ogórków jest przed ich przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 9 słoików ogórków kanapkowych o pojemności 500 ml. Ilość słoików zależy od ilości nałożonych do nich ogórków. Ważne jest, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do zrobienia ogórków kanapkowych wykorzystałam małej i średniej wielkości ogórki. Robiąc ogórki kanapkowe warto zwrócić uwagę na długość ogórków i wysokość słoików, aby z łatwością układać je w pozycji pionowej. Ogórki kanapkowe nadają się do jedzenia już po 2 - 3 dniach, ale im więcej czasu damy im na przegryzienie tym będą smaczniejsze.


Przygotowanie:
Z dobrze wymytych ogórków odcinamy końce i kroimy je w podłużne plastry. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru z kwiatem, po 1 większym przekrojonym lub 2 mniejsze ząbki czosnku. Dodajemy po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i kilka kulek pieprzu. Następnie układamy pokrojone ogórki.


Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i kurkumę. Całość mieszamy i zagotowujemy.


Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy. Ogórki kanapkowe od razu pasteryzujemy na mokro, nie czekamy aż słoiki ostygnął. Do dużego garnka wstawiamy słoiki i zalewamy je ciepłą wodą do około 2/3 wysokości. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe słoiki z chrupiącymi ogórkami kanapkowymi zanosimy do spiżarki lub piwnicy.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!