Pasztet z cukinii - jeden z lepszych przepisów

Jak jest sezon na cukinię to w naszym domu nie może zabraknąć pasztetu właśnie z cukinii. Uwielbiamy go na kanapkach, z sosem czosnkowym czy tzatziki. Taki pasztet nie wymaga dużego nakładu pracy, potrzebna jest tylko odrobina cierpliwości w oczekiwaniu, aż się upiecze i ostygnie. Wypróbowałam wiele przepisów na pasztet z cukinii, ale ten zdecydowanie najbardziej przypadł nam do gustu. To jest nasz numer 1 wśród pasztetów z cukinii. Taki pasztet przygotowuję 2 razy w tygodniu. Domownicy go bardzo lubią, a w ogródku mamy nadmiar cukinii😎 Jeżeli jeszcze nie robiliście takiego warzywnego pasztetu to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gwarantuję, że będziecie miło zaskoczeni jego smakiem, jest pyszny


Wymiary formy: 30x12x7 cm
Składniki:
  • 2 kg cukinii
  • 2 cebule (u mnie cukrowe)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy


Waga podanych warzyw jest przed ich obraniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do przepisu wykorzystałam cukinię zieloną, ale z powodzeniem możecie użyć cukinii żółtej lub pomieszać żółtą i zieloną. Wykorzystałam cukinię młodą z miękką skórką, dzięki czemu nie trzeba było jej obierać. Jeżeli chcecie użyć cukinię dużą, przerośniętą to polecam ją obrać. Do przepisu użyłam cebuli cukrowej, taką akurat miałam w domu, ale z powodzeniem możecie ją zamienić na zwykłą cebulę żółtą. Pasztet piekłam w keksówce o wymiarach 30x12x7 cm w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcją pieczenia góra - dół. Pasztet najlepiej pozostawić do całkowitego wystygnięcia w foremce, wtedy będzie się łatwo kroił i nie będzie się rozwalał.


Przygotowanie:
Cukinię przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Jeżeli cukinia jest przerośnięta i ma twardą skórkę to obieramy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cukinię i cebulę solimy, mieszamy i odstawiamy na 30 min., żeby warzywa puściły sok. W międzyczasie marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Cukinię z cebulą porządnie odciskamy z powstałego soku. Dodajemy marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę mannę, bułkę tartą, jajka. Doprawiamy pieprzem do smaku, wsypujemy oregano, paprykę i kurkumę. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół i pieczemy około 1 godz. 30 min. Po tym czasie pasztet wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia w foremce. Pasztet najlepiej kroi się po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Czy ten pasztet można zamrozić? Mam sporą ilość cukinii i chętnie bym zrobiła większą ilość, ale domownicy wracają dopiero za dwa tygodnie.

    OdpowiedzUsuń