Pasztet z cukinii - jeden z lepszych przepisów

Jak jest sezon na cukinię to w naszym domu nie może zabraknąć pasztetu właśnie z cukinii. Uwielbiamy go na kanapkach, z sosem czosnkowym czy tzatziki. Taki pasztet nie wymaga dużego nakładu pracy, potrzebna jest tylko odrobina cierpliwości w oczekiwaniu, aż się upiecze i ostygnie. Wypróbowałam wiele przepisów na pasztet z cukinii, ale ten zdecydowanie najbardziej przypadł nam do gustu. To jest nasz numer 1 wśród pasztetów z cukinii. Taki pasztet przygotowuję 2 razy w tygodniu. Domownicy go bardzo lubią, a w ogródku mamy nadmiar cukinii😎 Jeżeli jeszcze nie robiliście takiego warzywnego pasztetu to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Gwarantuję, że będziecie miło zaskoczeni jego smakiem, jest pyszny


Wymiary formy: 30x12x7 cm
Składniki:
  • 2 kg cukinii
  • 2 cebule (u mnie cukrowe)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy


Waga podanych warzyw jest przed ich obraniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do przepisu wykorzystałam cukinię zieloną, ale z powodzeniem możecie użyć cukinii żółtej lub pomieszać żółtą i zieloną. Wykorzystałam cukinię młodą z miękką skórką, dzięki czemu nie trzeba było jej obierać. Jeżeli chcecie użyć cukinię dużą, przerośniętą to polecam ją obrać. Do przepisu użyłam cebuli cukrowej, taką akurat miałam w domu, ale z powodzeniem możecie ją zamienić na zwykłą cebulę żółtą. Pasztet piekłam w keksówce o wymiarach 30x12x7 cm w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcją pieczenia góra - dół. Pasztet najlepiej pozostawić do całkowitego wystygnięcia w foremce, wtedy będzie się łatwo kroił i nie będzie się rozwalał.


Przygotowanie:
Cukinię przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Jeżeli cukinia jest przerośnięta i ma twardą skórkę to obieramy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cukinię i cebulę solimy, mieszamy i odstawiamy na 30 min., żeby warzywa puściły sok. W międzyczasie marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Cukinię z cebulą porządnie odciskamy z powstałego soku. Dodajemy marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę mannę, bułkę tartą, jajka. Doprawiamy pieprzem do smaku, wsypujemy oregano, paprykę i kurkumę. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół i pieczemy około 1 godz. 30 min. Po tym czasie pasztet wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia w foremce. Pasztet najlepiej kroi się po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Czy ten pasztet można zamrozić? Mam sporą ilość cukinii i chętnie bym zrobiła większą ilość, ale domownicy wracają dopiero za dwa tygodnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od niedawna przeszłam na dietę wegetariańską, przez co aktywnie poszukuję jakiś sprawdzonych przepisów roślinnych. Jeszcze nigdy nie miałam okazji przyrządzać pasztetu w wersji roślinnej, więc z wielką przyjemnością wykorzystam ten przepis. Zwłaszcza, że mam w domu cukinię, którą w końcu trzeba zjeść! Dzięki za ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń