Po prostu pyszny obiad - pulpety w warzywach

Pulpety w warzywach to pyszny obiad, który robię od lat. Zajadają się nim zarówno duzi jak i mali. Zawsze kiedy podam pulpety w warzywach to nie muszę się obawiać, że obiad nie zostanie zjedzony. Na sam widok cieknie ślinka...😎 


Składniki:
  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki)
  • 2 - 3 kromki chleba
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 jajko
  • bułka tarta lub mąka pszenna do obtaczania (u mnie pół na pół bułka z mąką)
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona (może być żółta lub zielona)
  • 1 liść laurowy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • lubczyk mrożony (może być suszony lub pominąć)
  • 330 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy)
  • około 500 ml wody
  • 2 - 3 łyżeczki mąki pszennej


Z podanych składników wyszło mi 19 pulpetów. Ilość zależy od wielkości uformowanych kotletów. Mięso mielone na pulpety możecie doprawić wg własnego smaku. Dla 4 osobowej rodziny taka porcja pulpetów w warzywach wystarcza na 2 obiady. Pulpety w warzywach możecie podać z kaszą, ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. U nas pulpety jednego dnia były z kaszą, a następnego z ziemniakami. Takim obiadem zajadają się zarówno dorośli jak i dzieci.


Przygotowanie:
Kromki chleba namaczamy w wodzie. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy (majeranek, słodką paprykę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól i czosnek), wbijamy jajko i dodajemy odciśnięty z wody chleb. Mięso wyrabiamy, a następnie formujemy pulpety. Kotleciki obtaczamy w mące z bułką tartą i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.


Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, marchewki starte na tarce o grubych oczkach i pokrojoną w kostkę paprykę. Warzywa podsmażamy kilka minut. Do warzyw dodajemy podsmażone pulpety, liścia laurowego, ziele angielskie, lubczyk, wlewamy przecier pomidorowy i wodę. Patelnię przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. W międzyczasie kilka razy pulpety w sosie obracamy.


Na koniec sos zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Tak przygotowane pulpety w warzywach podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!