Wigilijny przysmak

Od lat na Święta przygotowuję przysmak wigilijny. Jest to świetny zamiennik dla krokietów i pasztecików. Co roku przysmak wigilijny robię wcześniej i mrożę, a w Wigilię wyjmuje z zamrażarki i podgrzewam w piekarniku. Smakuje jak świeżo pieczony


Wielkość formy: 25x36 cm lub 2 keksówki
Składniki:
ciasto:
  • około 500 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 szklanka letniego mleka
  • opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli


farsz:
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • słoik pomidorów suszonych w oleju (305 ml)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
dodatkowo:
  • jajko do posmarowania rolad drożdżowych


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Podane składniki są na 2 rolady drożdżowe o długości około 35 cm. Przysmak wigilijny piekę w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Z powodzeniem można go upiec też w 2 keksówkach. Przygotowany przysmak wigilijny można jeść od razu po upieczeniu lub zrobić go wcześniej i zamrozić. Zamrożony przysmak wystarczy wyjąc wcześniej z zamrażarki, a przed podaniem podgrzać w piekarniku, smakuje jak świeżo pieczony. Przysmak wigilijny można podać na świątecznym stole zamiast pieczywa czy pasztecików. Znakomicie smakuje nie tylko na zimno, ale również na ciepło ze szklanką barszczyku lub polany sosem.


Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól, wbijamy jajka oraz dodajemy mleko i masło. Zagniatamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie. Ciasto musi być miękkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypujemy mąkę. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.


W międzyczasie drobno pokrojoną cebulę podsmażamy. Dodajemy odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, zamrożony szpinak i posiekany czosnek. Wszystko razem smażymy do odparowania nadmiaru wody. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe nadzienie odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt i rozkładamy farsz.


Zwijamy rolady wzdłuż dłuższego boku i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Rolady owijamy papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Tak przygotowane przysmaki układamy jeden obok drugiego w dużej blaszce lub w 2 keksówkach. Przysmaki wigilijne wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C z funkcją góra - dół i pieczemy około 40 minut. Moje przysmaki wigilijne pękły podczas pieczenia, ponieważ za luźno owinęłam je papierem do pieczenia, jednak nie wpłynęło to na smak końcowy rolad. Wigilijny przysmak podajemy na ciepło lub zimno. Znakomicie smakuje ze szklanką barszczu. Na ciepło można zajadać polany sosem np. pieczarkowym. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Pierwszy raz w życiu jadłam to u teściowej na Świata. Bardzo mi smakowało

    OdpowiedzUsuń