Placuszki kefirki - ulubiona przekąska małych i dużych

Placuszki kefirki z tego przepisu wychodzą puszyste, są ulubioną przekąską zarówno dzieci jak i dorosłych. Robię je bardzo często na podwieczorek lub drugie śniadanie. Takie placuszki uwielbiamy zajadać posypane cukrem pudrem, z dżem lub posmarowane masłem czekoladowym. Zapewniam Was, że jak zrobicie te placuszki to znikną w mig i każdy będzie prosił o więcej


Ilość: około 40 placuszków
Składniki:
  • 2 kubki kefiru (po 250 g)
  • 1 jajko
  • około 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
  • opcjonalnie mleko
Z podanych składników wyszło mi 40 placuszków. Ilość placuszków uzależniona jest od porcji ciasta nakładanej na patelnię i ich wielkości. Gotowe placuszki zajadamy posypane cukrem pudrem, z dżemem czy czekoladą. Wybór dodatków jest dowolny, my najbardziej lubimy te placuszki z cukrem pudrem.


Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajko i dodajemy kefir. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy sól i cukier, ponownie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę. Mieszamy i wsypujemy sodę. Ponownie mieszamy. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt gęste dolewamy mleko. Ciasto powinno być dość gęste, ale nadal lejące.


Kiedy ciasto mamy gotowe na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Placuszki smażymy na średniej mocy palnika. Ogień nie może być za duży bo placuszki w środku będą surowe, a z zewnątrz zaczną się przypalać. Usmażone placuszki odsączmy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem. Takie placuszki znakomicie smakują też podane z dżemem czy czekoladą.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: