Surówka do szybkiego podania i przechowywania, robisz i wyciągasz kiedy chcesz

Surówkę z tego przepisu można podawać od razu po zrobieniu i przechowywać ją w lodówce bez pasteryzacji nawet do 3 tygodni. Spokojnie można zrobić tej surówki od razu większą ilość i wyciągać kiedy tylko jest taka potrzeba. Obiad gotowy, nie mamy pomysłu na dodatki czy zrobionej surówki to myk do lodówki i wyciągamy surówkę ze słoika. Ja bardzo lubię takie przepisy, wykorzystuję je szczególnie kiedy mam brak czasu i wiem, że w najbliższych dniach nie będę miała do tego głowy. Przygotowuje taką surówkę, pakuję w słoiki i do lodówki, a później kiedy trzeba wyciągam pyszną suróweczkę i dodatek do obiadu gotowy. A Wy też wykorzystujecie takie długoterminowe przepisy? Dajcie znać w komentarzu


Ilość: 2 słoiki po 900 ml
Składniki:
  • główka młodej kapusty (około 1 kg)
  • 2 marchewki
  • 2 małe lub 1 duża zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • pęczek koperku
zalewa:
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi dwa słoiki surówki o pojemności 900 ml. Do surówki wykorzystałam paprykę zieloną, ale możecie zamienić ją na paprykę czerwoną lub żółtą, a nawet możecie wykorzystać paprykę w różnych kolorach, wtedy surówka wyjdzie kolorowa. Surówkę przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku nawet do 3 tygodni. Surówka najlepiej smakuje jak się przegryzie, tak po 1, 2 dniach.


Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w krótkie paski, a cebulę w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, koperek siekamy. Warzywa przekładamy do miski lub dużego garnka i mieszamy.


Następnie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet jabłkowy i olej. wsypujemy cukier, sól i pieprz. Składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do surówki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną surówkę przekładamy do słoików i zakręcamy. Surówkę przechowujemy w lodówce nawet do 3 tygodni.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!