Domowe ice tea jest świetnym orzeźwiającym napojem w ciepłe, słoneczne dni. U nas takie ice tea to obowiązkowa pozycja do majówkowego grillowania i piknikowania. Takie domowe ice tea jest zdrowszą wersją tych sklepowych napojów. Polecam ten przepis
Składniki:
- 2 torebki czarnej herbaty
- 1 szklanka wrzątku
- 5 łyżek oczyszczonego miąższu z arbuza
- 2 łyżki miodu naturalnego (u mnie malinowy)
- około 1 litr wody mineralnej niegazowanej
Herbatę zalewam wrzątkiem, herbatę zaparzam w szklance 250 ml. Odstawiam, do zaparzenia. Do misy blendera daję miąższ z arbuza, miód i wlewam pół szklanki wody mineralnej niegazowanej. Arbuza blanduję na gładko.
Do zblendowanego arbuza wlewam zaparzoną herbatę. Dolewam wodę mineralną niegazowaną, dolewam jej tyle żeby uzyskać 1,5 litra napoju. Mieszam. I domowy napój ice tea mam gotowy. Taki napój najlepiej smakuje schłodzony, można go podać z kostkami lodu, kawałkiem arbuza czy listami świeżej mięty. Ja domową ice tea przelewam do szklanych butelek i wstawiam do lodówki do schłodzenia. W takim domowym napoju po odstaniu oddziela się miąższ z arbuza. Jeżeli chcecie mieć klarowny napój to możecie go przecedzić przez gęste sitko. Nam akurat to nie przeszkadza i takiego ice tea nie przecedzam. Wystarczy potrząść butelka, żeby tego osadu nie było.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
arbuz domowa ice tea ice tea arbuzowa napój napój ice tea przekąski