Najlepsze domowe ice tea

Domowe ice tea jest świetnym orzeźwiającym napojem w ciepłe, słoneczne dni. U nas takie ice tea to obowiązkowa pozycja do majówkowego grillowania i piknikowania. Takie domowe ice tea jest zdrowszą wersją tych sklepowych napojów. Polecam ten przepis


Składniki:
  • 2 torebki czarnej herbaty
  • 1 szklanka wrzątku
  • 5 łyżek oczyszczonego miąższu z arbuza
  • 2 łyżki miodu naturalnego (u mnie malinowy)
  • około 1 litr wody mineralnej niegazowanej


Przygotowanie:
Herbatę zalewam wrzątkiem, herbatę zaparzam w szklance 250 ml. Odstawiam, do zaparzenia. Do misy blendera daję miąższ z arbuza, miód i wlewam pół szklanki wody mineralnej niegazowanej. Arbuza blanduję na gładko.


Do zblendowanego arbuza wlewam zaparzoną herbatę. Dolewam wodę mineralną niegazowaną, dolewam jej tyle żeby uzyskać 1,5 litra napoju. Mieszam. I domowy napój ice tea mam gotowy. Taki napój najlepiej smakuje schłodzony, można go podać z kostkami lodu, kawałkiem arbuza czy listami świeżej mięty. Ja domową ice tea przelewam do szklanych butelek i wstawiam do lodówki do schłodzenia. W takim domowym napoju po odstaniu oddziela się miąższ z arbuza. Jeżeli chcecie mieć klarowny napój to możecie go przecedzić przez gęste sitko. Nam akurat to nie przeszkadza i takiego ice tea nie przecedzam. Wystarczy potrząść butelka, żeby tego osadu nie było.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!