Najlepsze udka z Air fryera z chrupiącą skórką i soczystym mięsem, w piekarniku takich nie zrobisz

Udka z air fryera to rewelacyjny sposób na przepyszne mięso z kurczaka. Udka z frytkownicy beztłuszczowej wychodzą soczyste z chrupiącą skórką. Tak pysznego kurczaka jak właśnie z tego urządzenia nie da się zrobić w piekarniku. Do tego jak zrobić perfekcyjne udka z kruczka w air fryer dochodziliśmy metodą prób i błędów, ponieważ korzystając z przepisów przeznaczonych dokładnie to tego urządzenia mięso wychodziło gumowate, ciągnące i niesmaczne. A przecież każdy chwalił dania z takiej frytkownicy... W końcu i nam się udało zrobić idealnie takiego kurczaka. Udka w ten sposób przygotowywałam już wielokrotnie i jeszcze się nie zawiodłam. Kurczak wychodzi przepyszny, bez ociekającego tłuszczu, soczysty i z rewelacyjnie chrupiącą skórką. Jest po prostu najlepszy. Kto spróbuje tak przygotowane mięso jest nim zachwycony. Polecam ten przepis


Składniki:
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka złocista skórka
  • 1/3 łyżki słodkiej papryki
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżki oleju


Ćwiartki z kurczaka przygotowałam w frytkownicy beztłuszczowej Philips Ovi Smart 2.0 o pojemności 8,3 l i mocy 2200 W.


Przygotowanie:
Ćwiartki z kurczaka myje i osuszam ręcznikiem papierowy. Z ćwiartek odcinam gruczoł kuprowy. Do miski wsypuję przyprawy: przyprawę do kurczaka złocista skórka, słodką paprykę, pieprz, majeranek, sól i czosnek suszony. Dodaję olej i składniki marynaty mieszam. Ćwiartki z kurczaka z każdej strony nacieram marynatą. Natarte ćwiartki z kurczaka można odstawiać na około 30 minut lub można je piec od razu po przygotowaniu. Nawet kurczaka można natrzeć dzień wcześniej i wstawić go do lodówki, a następnego dnia upiec. Ja kurczaka piekę od razu po natarciu. Ćwiartki wkładam do kosza air fryera. Wybieram tryb gotowania ręczny i ustawiam czas pieczenia na 55 minut, 180 st. C. Poziom wiatraków ustawiam na 1. Podczas pieczenia nie zaglądam do ćwiartek i ich nie odwracam.


Upieczone ćwiartki z kurczaka podaje z młodymi ziemniakami i surówką. Tak przygotowane udka możecie podać z ulubionymi dodatkami.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!