piątek, 4 października 2013

Grzybobranie - zupa ze świeżych grzybów



Sezon na grzyby w pełni, więc postanowiliśmy sprawdzić co piszczy w trawie :)

Skok na las można zaliczyć do udanych, świadczą o tym pełne wiadra grzybów :) Ukoronowaniem wyprawy jest aromatyczny zapach zupy ze świeżych grzybów rozchodzący się podczas jej gotowania po całym domu.

Składniki:

  • 50 dag świeżych grzybów 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera 
  • 1 duża cebula 
  • ząbek czosnku 
  • przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, lubczyk, sól 
  • 3 łyżki śmietany 
  • smalec 
  • 3 garstki makaronu 



Przygotowaie:

Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki. Potem obieramy cebule, siekamy w kostkę i smażymy razem z grzybami do lekkiego zarumienienia.


Nastepnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy razem z przyprawami ok. 15 min. Potem do wywaru wkładamy podsmażone grzyby, czosnek, natkę pietruszki, lubczyk i makaron. Całość gotujemy do miękkości, doprawiamy sola i dodajemy śmietanę. 

Smacznego!

A tutaj przedstawiam kilka znalezionych okazów

 


5 komentarzy:

  1. Dzięki, ależ oczy nacieszyłam. Pozdro

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis. Prosta, łatwa zupa i taka pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze świeżych grzybów jeszcze nie gotowałam zupy, ale chętnie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To nie jest prawdziwa zupa grzybowa.Do takiej zupy nie dodaje się jarzyn ani żadnych przypraw tylko grzyby ,cebula i natka pietruszki.Wszystko razem ugotowane doprawione solą i pieprzem i oczywiście śmietanka.Podaje się ją z utłuczonymi ziemniaczkami z przesmażoną cebulką i boczkiem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...