Ciasto Noc w Wenecji

Przepis na ciasto Noc w Wenecji dostałam już jakiś czas temu od koleżanki z pracy. Jakoś wcześniej nie miałam okazji go przygotować, aż do tej pory. Ciasto z tego przepisu wyszło przepyszne i zasmakowało nawet wybrednym podniebieniom. Ciasto jest nieco nietypowe, piecze się tylko jeden placek w dwóch smakach, a na górę daje masę i polewę. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie, jest proste w przygotowaniu i nie ma w nim co zepsuć. Poradzi sobie z nim każda, nawet mało doświadczona osoba w pieczeniu ciast. To ciasto znakomicie sprawdzi się w luźny dzień jak i na różnego rodzaju przyjęcia.


Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
ciasto kokosowe:
  • 6 białek
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 60 g wiórek kokosowych
biszkopt:
  • 4 jajka
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 300 g schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • około 100 ml amaretto
  • około 50 ml przegotowanej, ostudzonej wody
  • polewa czekoladowa


Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o wymiarach 24x28 cm. Ciasto właściwe piekłam około 35 minut w 175 st. C z funkcją piekarnika góra - dół do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, czas pieczenia może się nieco różnić. Polecam sprawdzać wykałaczką poziom wypieczenia, nie może być na niej śladów nieupieczonego ciasta. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a dopiero następnego dnia przygotować masę i polewę. Przed robieniem masy śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone w lodówce. Ciasto nasączyłam likierem wymieszanym z niewielką ilością wody, ale możecie je nasączyć czym chcecie, nawet zwykłą herbatą, czy wodą z aromatem.


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowywania ciasta kokosowego. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie miksując, stopniowo wsypujemy cukier. Wsypujemy wiórki kokosowe i mąkę. Delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Ciasto kokosowe wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przygotowujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując, stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy po 1 żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto wykładamy na ciasto kokosowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy około 35 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.


Ziemne ciasto nasączamy amaretto wymieszanym z wodą. Dobrze schłodzony serek mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy na sztywną masę. Masę wykładamy na wierzch ciasta.


Górę ciasta ozdabiamy ostygniętą polewą (nie może być zbyt ciepła, żeby śmietanka się nie rozpłynęła). Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Czy można prosić o przepis na polewę w tym cieście Weneckim 😉 Paulina

    OdpowiedzUsuń