Karkówka ze słoika - domowa konserwa na brak czasu i na ciężkie czasy

W naszym domu bardzo często robione są przeróżne konserwy mięsne. W spiżarce mamy zapasy słoikówki, kiełbasy ze słoika, boczku wojskowego i pasztetu. Tym razem postanowiłam zrobić taką konserwę z karkówki. Karkówka zapakowana do słoików i poddana tyndalizacji jest dobrym sposobem, żeby mieć mięso w zapasie, które można wykorzystać w różnych sytuacjach. Takie mięso z powodzeniem można zjeść ze świeżym pieczywem, a nawet można je wykorzystać do zrobienia szybkiego obiadu. Polecam Wam ten przepis


Składniki:
  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1/3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
Do domowych konserw najlepiej jest wybrać słoiki proste na duże zakrętki, wtedy będzie łatwiej wyciągnąć mięso ze słoika. Jeżeli galaretka w przygotowanych słoikach z mięsem nie będzie chciała Wam się ściągnąć, wystarczy takie słoiki wstawić do lodówki, wtedy wszystko ładnie stężeje. Dzięki tyndalizacji konserwę z karkówki możemy przechowywać poza lodówką, bez obaw, że mięso nam się popsuje.


Przygotowanie:
Mięso z karkówki kroję w dużą kostkę i przekładam do miski. Do mięsa dodaję przyprawy: sól, majeranek, suszony czosnek i pieprz. Mięso z przyprawami dokładnie mieszam. Tak przygotowaną karkówkę ciasno upycham w słoiki, dociskam, staram się usunąć powietrze z pomiędzy kawałków mięsa.


Słoiki z karkówką zakręcam i pasteryzuję 3-krotnie. Słoiki z mięsem tyndalizujemy na mokro. Słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do około 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy pod przykryciem, na małym ogniu, woda ma się gotować, ale nie może mocno bulgotać. Słoiki pasteryzujemy przez 2 godziny i pozostawiamy do wystygnięcia w garnku. Następnie po upływie 24 godzin słoiki z mięsem ponownie pasteryzujemy, tym razem przez 1 godz. Zostawiamy do ostygnięcia w garnku. Trzecią pasteryzację robimy ponownie po upływie 24 godzin przez 30 min. i pozostawiamy do wystygnięcia. Poddane tyndalizacji, gotowe słoiki z mięsem możemy przechowywać w spiżarce, piwnicy, a nawet w szafce. Dzięki 3-krotnej pasteryzacji słoiki nie będą się psuły.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!