poniedziałek, 4 maja 2015

Bułki z pieczarkami i kiełbasą



Smaczne bułki nadziane dużą ilością pieczrek i kiełbasy znakomite na śniadanie i kolację

Ilość: 8 sztuk

Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki letniego mleka 
  • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 25 g drożdży 
farsz:
  • 500 g pieczarek 
  • 4 małe cebule 
  • laska kiełbasy 
  • sól i pieprz 
dodatkowo:
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka 




Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy mleko i wodę, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę i sól, wbijamy jajko i wlewamy olej. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy, przysypujemy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. 

   

W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i kiełbasę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz smażymy do czasu, aż wyparuje cała woda. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, nakładamy dużą ilość farszu i zlepiamy. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. przez około 25 minut. 

  

Bułki najlepiej smakują podawane ciepłe.

Smacznego!




20 komentarzy:

  1. O...nie !!!!!
    Sama to sobie zrobiłam, weszłam tu na własna prośbę......
    Bułeczki z pieczarkami)))))))
    I teraz niestety będę musiała je zrobić...jutro na kolację;)
    Pozdrawiam;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha a ja weszłam do ciebie zobaczyłam i teraz tez bede musiala zrobic hihihihihih

      Usuń
    2. Haha a ja weszłam do ciebie zobaczyłam i teraz tez bede musiala zrobic hihihihihih

      Usuń
  2. Genialne! Takie wytrawne drożdżówki które można zjeść o każdej porze dnia, na dodatek mozna je ze sobą wszędzie zabrać - suuuuper! Zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne bułeczki, mniam ...
    Zjadłabym taką jedną bułeczkę, musi być smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł. Lubię takie wypieki pełne smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne bułeczki :) uwielbiam takie z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już sobie wyobrażam moją kolację w takiej wersji. Mniam. Uwielbiam pieczarki. Całość musiała być niesamowicie smaczna :D Pozdrowieńka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie nadziane te bułeczki, na śniadanie może nie koniecznie, ale na podwieczorek chętnie bym jedną porwała:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudo, moja mama robi bardzo podobne, z tym, że jeszcze dodaje koncentratu pomidorowego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te bułeczki to mistrzostwo świata! Gratuluję!
    M

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie domowe buły to rozumiemy a nie sztuczne z marketu :/

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja robię podobne 😊 .farsz jw tylko jeszcze dodaje trochę sera pokrojonego w kostkę, potem panieruje w jajku i w bułce i na patelnie. Super przekąska na imprezy 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis - wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile to ciasto trzeba pozostawić, aby wyrosło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pozostawiamy, aż podwoi swoją objętość, około 40-50min (czas zależy od ciepła, drożdży), najlepiej obserwować, pozdrawiam!

      Usuń
  14. Jak skleić te bułki, skoro farszu jest po same brzegi? Chyba że na wierzch dać drugi krążek ciasta i skleić po bokach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te krążki na bułki są na tyle grube i ciasto jest tak elastyczne, że farsz da się spokojnie owinąć. Zawsze możesz nakładać mniej farszu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...