Smaczne bułki nadziane dużą ilością pieczarek i kiełbasy znakomite na śniadanie i kolację
Ilość: 8 sztuk
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżka cukru
- 25 g drożdży
farsz:
- 500 g pieczarek
- 4 małe cebule
- laska kiełbasy
- sól i pieprz
dodatkowo:
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy mleko i wodę, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę i sól, wbijamy jajko i wlewamy olej. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy, przysypujemy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. przez około 25 minut. Bułki najlepiej smakują podawane ciepłe.
Smacznego!
Obżarciuch
poniedziałek, 4 maja 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!