• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Bułki z pieczarkami i kiełbasą

Smaczne bułki nadziane dużą ilością pieczarek i kiełbasy znakomite na śniadanie i kolację

Ilość: 8 sztuk

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 25 g drożdży 
farsz:
  • 500 g pieczarek 
  • 4 małe cebule 
  • laska kiełbasy 
  • sól i pieprz 
dodatkowo:
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy mleko i wodę, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę i sól, wbijamy jajko i wlewamy olej. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy, przysypujemy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce.




Ciasto powinno podwoić swoja objętość. W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i kiełbasę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz smażymy do czasu, aż wyparuje cała woda. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, nakładamy dużą ilość farszu i zlepiamy.

  


Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. przez około 25 minut. Bułki najlepiej smakują podawane ciepłe.


Smacznego!



Obżarciuch
24 Comments
bułki, bułki na śniadanie, bułki śniadaniowe, bułki z pieczarkami, bułki z pieczarkami i kiełbasą, pieczywo
poniedziałek, 4 maja 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
bułki bułki na śniadanie bułki śniadaniowe bułki z pieczarkami bułki z pieczarkami i kiełbasą pieczywo Bułki z pieczarkami i kiełbasą

Polecane przepisy

24 komentarze:

  1. katarzyna kosiak4 maja 2015 12:35

    O...nie !!!!!
    Sama to sobie zrobiłam, weszłam tu na własna prośbę......
    Bułeczki z pieczarkami)))))))
    I teraz niestety będę musiała je zrobić...jutro na kolację;)
    Pozdrawiam;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fąfę4 maja 2015 21:00

      Haha a ja weszłam do ciebie zobaczyłam i teraz tez bede musiala zrobic hihihihihih

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. fąfę4 maja 2015 21:01

      Haha a ja weszłam do ciebie zobaczyłam i teraz tez bede musiala zrobic hihihihihih

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  2. Bartłomiej Popławski4 maja 2015 12:46

    Genialne! Takie wytrawne drożdżówki które można zjeść o każdej porze dnia, na dodatek mozna je ze sobą wszędzie zabrać - suuuuper! Zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. klaudyna1484 maja 2015 13:35

    Świetne bułeczki, mniam ...
    Zjadłabym taką jedną bułeczkę, musi być smaczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Marzena Szkodzińska4 maja 2015 13:54

    Super pomysł. Lubię takie wypieki pełne smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Joanna L4 maja 2015 16:06

    Pyszne bułeczki :) uwielbiam takie z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Megly4 maja 2015 17:35

    Już sobie wyobrażam moją kolację w takiej wersji. Mniam. Uwielbiam pieczarki. Całość musiała być niesamowicie smaczna :D Pozdrowieńka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Marzena5 maja 2015 05:11

    Pysznie nadziane te bułeczki, na śniadanie może nie koniecznie, ale na podwieczorek chętnie bym jedną porwała:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Ry bka5 maja 2015 18:48

    Cudo, moja mama robi bardzo podobne, z tym, że jeszcze dodaje koncentratu pomidorowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Magda5 maja 2015 20:24

    Te bułeczki to mistrzostwo świata! Gratuluję!
    M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Angelika i Monika Candy Pandas10 maja 2015 20:31

    Takie domowe buły to rozumiemy a nie sztuczne z marketu :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Anonimowy23 listopada 2015 16:43

    Ja robię podobne 😊 .farsz jw tylko jeszcze dodaje trochę sera pokrojonego w kostkę, potem panieruje w jajku i w bułce i na patelnie. Super przekąska na imprezy 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Strzegomia17 stycznia 2016 21:29

    Świetny przepis - wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Anonimowy12 kwietnia 2016 11:33

    Ile to ciasto trzeba pozostawić, aby wyrosło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec12 kwietnia 2016 18:07

      Ciasto pozostawiamy, aż podwoi swoją objętość, około 40-50min (czas zależy od ciepła, drożdży), najlepiej obserwować, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  14. Anonimowy7 września 2016 09:47

    A ile cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec7 września 2016 19:05

      1 płaska łyżka :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  15. M.12 października 2017 20:07

    Jak skleić te bułki, skoro farszu jest po same brzegi? Chyba że na wierzch dać drugi krążek ciasta i skleić po bokach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec13 października 2017 19:54

      te krążki na bułki są na tyle grube i ciasto jest tak elastyczne, że farsz da się spokojnie owinąć. Zawsze możesz nakładać mniej farszu :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy22 sierpnia 2019 05:38

      Czy ciasto po wyrosnieciu trzeba zagniesc jeszcze raz i dopiero kleic bulki

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Obżarciuch23 sierpnia 2019 09:58

      nie trzeba

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Odpowiedz
  16. Piotr Kowalski14 stycznia 2018 10:41

    Pycha. Polecam. Ja miałem problem z uformowaniem bułeczek, ale i tak wyszło pysha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Zelusia14 marca 2018 20:32

    Bardzo fajny przepis,buleczki wyszły pyszne i szybko sie robi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria