Sernik z rosą

Przepyszny sernik na kruchym spodzie, z delikatną pianką, pokrytą kropelkami złotej rosy. Rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzy

Wymiary formy: 23x37 cm

Składniki:

kruchy spód:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 1,20 kg białego sera (półtłustego)
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry wanilinowe (2 x16 g)
  • 2 budynie śmietankowe (2 x 40 g)
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny
  • 1 garść rodzynek
pianka:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli



Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i nożem wszystko siekamy. Potem wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 minut w temp. 180 st. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser mielimy co najmniej 2 razy. Następnie do naczynia wrzucamy żółtka, całe jajka oraz cukry i miksujemy, aż masa będzie jasna. Potem dodajemy na przemian ser, mleko, olej oraz budynie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Na koniec wsypujemy skórkę z pomarańczy, startą na tarce o drobnych oczkach i rodzynki. Powstałą masę serową wylewamy na podpieczony, przestudzony spód.



Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45 minut. Krótko przed końcem pieczenia ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż białka będą lśniące. Po 45 minutach pieczenia, otwieramy piekarnik i na gorący sernik rozprowadzamy masę białkową (można grzebieniem cukierniczym lub widelcem zrobić rowki). Piekarnik zamykamy i zmniejszamy temp. do 170 st. Dalej pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 - 15 minut do momentu, aż pianka będzie lekko brązowa (nie ciemna), inaczej nie zrobi się rosa.



Ma powstać pianka, a nie beza. Sernik po upieczeniu pozostawiamy kilka minut w otwartym piekarniku. Następnie wyjmujemy go i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po kilku minutach powinny pokazać się kropelki rosy, a jeżeli się nie pojawią to i tak sernik jest pyszny.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

38 komentarzy:

  1. Ale kusisz wieczorem! :) Wspaniale wygląda, zwłaszcza ta pianka na wierzchu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pokaźna u Ciebie jest ta pianka :) Super. U mnie zawsze jest mniejsza. Ale rosa wyszła elegancko :) Lubię ten przepis. Gdy byłam mała to był mój ukochany sernik i szczytem marzeń było nauczyć się go piec. Teraz, gdy już umiem - sentyment do niego pozostał. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto się skusić na kilka...naście kawałków.

    OdpowiedzUsuń
  4. oo tak,taki sernik jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to, że dodajesz jednocześnie zdjęcia poglądowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały sernik. Wyszedł ci idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak to już jest z dobymi ciastami, że szybko znikają z talerza :) sama bym się skusiła na taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham sernik, taki z rosą robiła kiedyś moja ciocia, był fenomenalny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten serniczek robiła moja św.p.BABCIA też był fenomenalny!!!!! Też go piekę

      Usuń
  9. Taki sernik zawsze piekła moja mama, smakował wybornie ^_^

    OdpowiedzUsuń
  10. A jaką śmietanę dodać do spodu???

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis.. Piekłam i polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis.. Piekłam i polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. JESTEŚ WIELKA !

    OdpowiedzUsuń
  14. Budyń gotowany czy w proszku dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy blaszka ma być wyłożona papierem do pieczenia?U Pani nie widać papieru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam wyłożony tylko spód ale możesz wyłożyć całą blaszkę :)

      Usuń
  16. Serniczek mniam.... mniam, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten sernik, często u nas króluje na stole. Jest pyszny i wszyscy go lubimy, polecam upiec.

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy budyń wsypujemy prosto do miski na sucho czy zrobić go jak na opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten sernik jest pyszny, polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. - pod ubitą pianę układam połówki brzoskiń z puszki ....

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy można ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy może być ser z wiaderka nie mam maszynki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może dobrej jakości się sprawdzi, ale osobiście nie próbowałam na takim

      Usuń
    2. Ile sera z wiaderka kg?

      Usuń
    3. tyle samo z wiaderka co zwykłego

      Usuń
  23. Ten spod ma sie tak bardzo kleic? :/ robie wszystko wg przepisu

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy zamiast oleju do sera mogę dodać masło, oczywiście w tej samej gramaturze?

    OdpowiedzUsuń