wtorek, 3 listopada 2015

Ciasto dyniowe z orzechami



Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z dyniowe z dużą ilością orzechów i pomarańczowo - cynamonowym aromacie


Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki dyni startej na grubych oczkach 
  • 2 1/2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego dark muscovado 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka orzechów laskowych 
  • 3 jajka 
  • skórka starta z 1 pomarańczy 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
dodatkowo:
  • cukier puder 
 


Przygotowanie:

Dynię ścieramy na grubych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem, gałką muszkatołową i cynamonem. Dodajemy skórkę z pomarańczy, wlewamy olej, wsypujemy startą dynię i mieszamy. 


Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Następnie do miski z dynią wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, orzechy i dokładnie mieszamy.


Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 minut. Wystygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


A oto orzechy zebrane w ogrodzie:





18 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasto. Tak ładnie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy na zdjęciu ślicznie się prezentują, ciasto również. Ja mam zamiar upiec na weekend, swoje ciasto dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam dyniowego, ale przypomina mi marchewkowe więc pewnie i to by mi smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne i bardzo aromatyczne ciasto. Uwielbiam takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To nasz ulubiony typ ciasta :D orzechowe, dyniowe i cynamonowe <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo piękne jesienne ciasto :)
    Poproszę kawałeczek bo takie to ja uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Upieczone , sprawdzone , smakuje - rewelacja , zwiększyłam tylko o połowę składniki bo mam większą blaszkę , a co najbardziej mnie zdziwiło że w ogóle tej ilości dyni nie czuć w cieście :) , polecam i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć dlaczego wyszedł zakalec. Przyczyną może być za niska temp. pieczenia, a może dynia miała w sobie dużo soku :)

      Usuń
  9. Pyszne. Nawet mężowi smakowało choć kręci nosem na dynie 😉 tylko piekłam ciut dłużej tj.45 minut i jest super. Te 30 minut wydało mi się zbyt krótko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...