Ciastka jarzębinowe



Kruche ciastka w kształcie wiatraczków nadziane dżemem jarzębinowym, czyli słodkie co nieco z zaskakującą i przyjemną nutką goryczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 200 g masła 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka śmietany 
  • dżem jarzębinowy



Przygotowanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy, a następnie szybko zagniatamy ciasto oraz wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.



Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty. Każdy kwadrat przecinamy po przekątnej, nie przecinając na środku (patrz zdj.). Na wykrojone kwadraty nakładamy dżem jarzębinowy. Rogi kwadratów składamy do środka, tworząc wiatraczki. Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczemy w temp. 180 st. do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilę, aż ciastka przestygną i przenosimy na talerz.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

23 komentarze:

  1. Wyglądają przeuroczo :) Chętnie zrobiłybyśmy je z powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że takie ciastka z każdym dżemem będą smaczne :)

      Usuń
  2. wyglądają przepysznie!
    ciekawa jestem jak smakują, bo nigdy jeszcze nie próbowałam żurawiny

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojoj jakie cudne ciasteczka :-) rewelacyjnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie ciasteczka do kawy. Małe, chrupiące a jeśli są z dodatkiem takiego smacznego dżemu to tym bardziej zyskują na smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne wiatraczki :) Super pomysł na dżem jarzębinowy, jestem bardzo ciekawa jak smakuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne, muszę kiedyś spróbować zrobić takie wiatraczki, mam nadzieję, że dam radę przy składaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadłam dżemu z jarzębiny! ciekawa jestem jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne, kształtne ciastka, a nadzienie musi smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasteczka z dżemem - super. Wyglądają świetnie, a z jarzębinową nutą są również z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ one śliczne! Skusiłabym się na jedno! No może kilka... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Urocze te Twoje wiatraczki, a i nadzienie bardzo niekonwencjonalne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetycznie wyglądają, nie ma to jak domowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne ciasteczka! Nie miałam pojęcia, że jarzębina nadaję się do przygotowywania dżemów;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie cudne wiatraczki :D super! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne, swietnie wymyślone i pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie świetne wiatraczki! Aż kuszą żeby je pożreć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Gabrysiu a co to za intrygujący (najnowszy) wpis? :) A ciasteczka bardzo kuszące dla małych i dużych , nikt nie odmówi :)

    OdpowiedzUsuń