środa, 20 stycznia 2016

Faworki pieczone w piekarniku



Kruche, chrupiące ciasteczka pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a mniej kaloryczne

Ilość: około 56 sztuk

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli




Przygotowanie:

Nożem siekamy mąkę z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (można je wybijać wałkiem, aż pojawią się pęcherze powietrza). Potem ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy (bez posypywania mąką). 


Wycinamy paski 3x11 cm, każdy pośrodku nacinamy i przekładamy jeden koniec paska przez przecięcie. Potem układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. około 10 minut. 


Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Jest to przepis dla tych, którzy liczą kalorie. Dla pozostałych, uformowane chruściki wrzucamy do gorącego tłuszczu (np. oleju, smalcu) i smażymy na złoty kolor.

Smacznego!




19 komentarzy:

  1. a właśnie się zastanawiałam, cz y można upiec zamiast smażyć :) na bank je zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam nad nimi i muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. O nie robiłam jeszcze takich,muszę wypróbować ;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O i znów faworki z piekarnika, a dziewczyny działają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłyśmy takich faworków :( Nasza babcia robi tylko takie z ciasta drożdżowego :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Mozna zamiast spirytusu dodac octu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać 1 łyżeczkę octu (nie może być go za dużo, bo ciasto wyjdzie kwaśne), ale też można pominąć ten składnik

      Usuń
  7. Uwielbiam! Też robię z piekarnika i teraz taka ochota mnie naszła, że nie będę mogła się skupić. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. A dlaczego dodajemy spirytus?
    Do tych smażonych to słyszałam,że zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Ale tu?
    Z całą pewnością je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spirytus dodajemy ponieważ, to jest przepis z którego można smażyć faworki także na oleju :)

      Usuń
    2. Myśli Pani, że jak go pominę, to się ciasto nie "obrazi"? ;)

      Usuń
  9. Czy zamiast masła można użyć margarynę?
    Córka nie może spożywać masła, stąd moje pytanie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cisto się rozwala nie idzie nawet rozwałkować co dodać żeby miało bardziej zwartą konsystencję ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...