Ciasto z rabarbarem i pianką poziomkową



Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu kruche ciasto z rabarbarem, aromatyczną poziomkową pianką oraz chrupiącą kruszonką

Wymiary formy: 22x33 cm

Składniki:

ciasto:
  • 5 dużych żółtek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 kostka masła lub margaryny (200 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel poziomkowy (77 g)
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • ok. 400g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą noża i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki. Zasypujemy go 1 łżką cukru i odstawiamy. Nastepnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dorzucamy miękkie masło i wszystko siekamy nożem. Potem dodajemy żółtka, cukry oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 części i formujemy kule. Do jednej wsypujemy kakao i wyrabiamy na jednolite ciasto. 


Jedną kulę jasną i ciemną wkładamy do zamrażalnika na min. 1/2 godz. Drugą kulą jasną wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie przygotowujemy piankę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Stopniowo, ciagle miksując, dosypujemy cukier, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na koniec wsypujemy kisiel i dokładnie mieszamy. Następnie na jasne, wcześniej wyłożone ciasto, trzemy na tarce o dużych oczkach, schłodzoną kulę ciasta ciemnego. Na nie nakładamy odcedzony rabarbar z nadmiaru soku.


Ciasto przykrywamy ubitą pianką poziomkową. Na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta jasnego. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 st. i pieczemy przez ok. 45 min. ( po 1/2 godz. można je przykryć papierem do pieczenia, aby się za mocno nie przypiekło). Upieczony placek posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Smak poziomek to jeden z moich ulubionych. Mniam. Takiego szalonego połączenia z rabarbarem jeszcze nie próbowałam. Ale wygląda pysznie :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego ciasta z rabarbarem jeszcze nie jadłam, najbardziej podobają mi się te różnokolorowe warstwy

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szamam drugi kawałek, bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  5. Dopiero niedawno polubiłam się z tego rodzaju ciastami, to wygląda pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią skuszę się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam, pachnie w całym domu......

    OdpowiedzUsuń