Ciasto Hawana

Przepyszne ciasto biszkoptowo - kokosowe przełożone masą budyniową z dodatkiem ananasa

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 180 g wiórków kokosowych
masa budyniowa:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2x40 g)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • puszka ananasa (570 g)
poncz do nasączenia:
  • 1/3 szklanki syropu z ananasa
  • rum lub inny alkohol (ilość według uznania)
dodatkowo:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki lub mleka
  • wiórki kokosowe do posypania



Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, partiami przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Ciasto pieczemy około 25 min. w 180 st. Potem przygotowujemy ciasto kokosowe. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do nich wsypujemy kokos i delikatnie wszystko mieszamy. Powstałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 30 min. 175 st.



W międzyczasie robimy masę budyniową. W 1 szklance mleka roztrzepujemy żółtka, mąki i budyń. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrami. Następnie na gotujące się mleko wlewamy zawiesinę budyniową. Cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Potem ucieramy masło i dodajemy do niego po łyżce zimną masę budyniową. Z utartego kremu odkładamy 3 łyżki, do reszty wrzucamy odsączonego z syropu i pokrojonego na małą kostkę ananasa. Wszystko delikatnie mieszamy. Biszkopt nasączamy ponczem sporządzonym z syropu i rumu. Na niego wykładamy krem z ananasem.



Masę przykrywam kokosowym blatem i rozsmarowujemy na wierzchu odłożony kremem bez ananasa. Następnie smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Smakowicie i kusząco wygląda, przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciacho jest booooskie! Po prostu przepyszne, raz nasączam rumem a raz likierem malibu, przypomina mi w smaku piña coladę :D Robiłam już 3 razy, zawsze się udaje a przyznam szczerze, że jestem zdecydowanie cukierniczym amatorem i wszystkich wkoło zaskakuje wypiekiem ;)
    Dziękuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zrobię to powiem jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale myślę że będzie smakowało

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspaniały przepis.To nie ciasto tylko pyszny tort.Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń