wtorek, 5 grudnia 2017

Babka na oleju



Szybka w przygotowaniu, puszysta babka na oleju z lukrem i posypką czekoladową. Doskonała do popołudniowej kawy lub herbaty

Wymiary formy: 26x11cm

Składniki:

ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki oleju np. słonecznikowego
  • kilka kropli ulubionego aromatu do ciast
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki przegotowanej, wystudzonej wody
  • odrobina ulubionego aromatu
dodatkowo:
  • posypka czekoladowa




Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrami na wysokich obrotach miksera, aż powstanie puszysta masa. Następnie do masy powoli wlewamy olej, aromat i wszystko dalej ubijamy. Partiami dodajemy przesiane sypkie składniki (mąki i proszek do pieczenia) oraz delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka. 


W międzyczasie przygotowujemy lukier. Cukier wsypujemy do garnuszka. Wlewamy do niego odrobinę aromatu i po łyżce wody. Wszystko mieszamy, do uzyskania gęstej konsystencji. Lukrem polewamy wystudzoną babkę i posypujemy posypką czekoladową. Babkę pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru.

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna babka :) Lubie ciasta na oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka pyszna w 5minut została cała zjedzona

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można dodać do ciasta no suszone owoce bądź orzechy albo mieszankę keksową?Nie zmieni to struktury po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...