Schab pieczony na kiszonej kapuście

Pyszne i soczyste plastry schabu pieczone z kiszoną kapustą to znakomite danie obiadowe

Składniki:

  • około 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu z mięsem
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • majeranek
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszmy i kroimy na plastry. Cebulę kroimy w talarki. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry schabu z cebulą oraz solimy i pieprzymy do smaku. Między mięsem łyżeczką rozkładamy smalec oraz posypujemy majerankiem.



Kiszoną kapustą obkładamy dookoła schab. Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 30 min. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. Upieczony schab podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja na smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kojarzy mi się z kuchnią mojego dzieciństwa. Pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a kapuste odciskamy zanim nią obłożymy mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli ma bardzo dużo soku to tak, ale kapusta też nie może być sucha :)

      Usuń
  4. Kolejne pyszne danie. Zrobiłam raz, a mąż już się o nie dopomina :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam te danie już 2 razy moja rodzinka była zachwycona :) pyszny i syty obiad .....dziękuje <3 pani Gabrysiu

    OdpowiedzUsuń
  6. A co zamiast smalcu? Olej? Czy odrobina przesmażonego boczku z tłuszczem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może lepiej dodać boczek wędzony pokrojony w kostkę, chyba próbowałabym go dać bez podsmażania

      Usuń
    2. Dodałam boczek, przesmażyłam. Było bardzo dobre 👍 Przepis do zapisania i powtórzenia, dziękuję.

      Usuń
  7. Czy zamiast kiszonej kapusty można dać słodka??

    OdpowiedzUsuń