piątek, 6 kwietnia 2018

Kotlety ziemniaczane w waflu



Kotlety ziemniaczane w waflu czyli tania i pyszna potrawa z ziemniaków. Idealne na bezmięsny obiad

Składniki:

  • około 2 kg ziemniaków 
  • 50 g masła
  • majeranek 
  • garść posiekanych pomidorów suszonych
  • 3 wafle duże kwadratowe
dodatkowo:
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia




Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gorące ziemniaki dusimy z masłem, pomidorami suszonymi i majerankiem. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem. Na wafle rozkładamy ciepłe ziemniaki, pozostawiamy na minutę i zwijamy roladę. Jeżeli damy zimne ziemniaki, to wafle nam nie zmiękną i będą się łamały podczas zwijania. 


Rolady odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy je w plastry, obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej oraz smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety ziemniaczane podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką.


Smacznego!




5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...