Kotlety ziemniaczane w waflu

Kotlety ziemniaczane w waflu czyli tania i pyszna potrawa z ziemniaków. Idealne na bezmięsny obiad

Składniki:
  • około 2 kg ziemniaków 
  • 50 g masła
  • majeranek 
  • garść posiekanych pomidorów suszonych
  • 3 wafle duże kwadratowe
dodatkowo:
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gorące ziemniaki dusimy z masłem, pomidorami suszonymi i majerankiem. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem. Na wafle rozkładamy ciepłe ziemniaki, pozostawiamy na minutę i zwijamy roladę. Jeżeli damy zimne ziemniaki, to wafle nam nie zmiękną i będą się łamały podczas zwijania.



Rolady odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy je w plastry, obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej oraz smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety ziemniaczane podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Trochę czasochłonne, ale niesamowicie efektowne!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tanie i można się ładnie najeść takimi kotlecikami :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Do masy ziemniaczanej nie dodajemy jajka?
    Wymienione w przepisie 3 szt. są do obtoczenia w nich kotletów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak w przepisie, do masy nie dodajemy, obtaczamy kotlety w jajku :)

      Usuń