Przepyszna i pożywana sałatka inna niż wszystkie. Sałatka kowbojska jest nieco pikantna z kurczakiem i czerwoną fasolą. Taka sałatka znakomicie sprawdza się na różnego rodzaju spotkaniach ze znajomymi i rodziną, a nawet jako przekąska do pracy. Polecam Wam ten przepis
Składniki:
  
- mięso z 4 udźców z kurczaka (bez skóry i kości)
 - 1 łyżeczka wędzonej papryki
 - sól do smaku
 - pieprz czarny mielony do smaku
 - 1/2 łyżeczki ostrej papryki
 - 1 ząbek czosnku
 - olej do smażenia
 - 1 czerwona cebula
 - 250 g pomidorków koktajlowych
 - 1 papryczka chili
 - mała puszka kukurydzy konserwowej (170 g)
 - puszka czerwonej fasoli (400 g)
 - 3 łyżki majonezu
 - pół łyżeczki ziaren kminku
 - sok wyciśnięty z połowy limonki
 
  Z udźców z kurczaka usuwam kości i skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Do mięsa dodaję paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku i ostra paprykę. Przeciskam przez praskę czosnek. Mięso z przyprawami mieszam. Kurczaka smażę na rozgrzanym oleju. Usmażonego kurczaka odstawiam do wystygnięcia. 
  
 
  Cebulę kroję w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe kroję na połówki. Z papryczki chili usuwam gniazdo nasienne i drobno kroję. Do pokrojonych warzyw dodaję odsączoną kukurydzę i fasole z puszki. Fasolę przed dodaniem do sałatki opłukałam pod bieżącą wodą. Do sałatki dodaję też wystygniętego kurczaka.
  Majonez mieszam z kminkiem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Powstały sos dodaję do sałatki. Sałatkę mieszam. Sałatka jest gotowa do podania.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czerwona fasola kurczak sałatka kowbojska sałatka z czerwoną fasolą sałatka z kurczakiem sałatki sałatki świąteczne udźce z kurczaka