Sałatka kowbojska

Przepyszna i pożywana sałatka inna niż wszystkie. Sałatka kowbojska jest nieco pikantna z kurczakiem i czerwoną fasolą. Taka sałatka znakomicie sprawdza się na różnego rodzaju spotkaniach ze znajomymi i rodziną, a nawet jako przekąska do pracy. Polecam Wam ten przepis


Składniki:
  • mięso z 4 udźców z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka chili
  • mała puszka kukurydzy konserwowej (170 g)
  • puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki ziaren kminku
  • sok wyciśnięty z połowy limonki


Przygotowanie:
Z udźców z kurczaka usuwam kości i skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Do mięsa dodaję paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku i ostra paprykę. Przeciskam przez praskę czosnek. Mięso z przyprawami mieszam. Kurczaka smażę na rozgrzanym oleju. Usmażonego kurczaka odstawiam do wystygnięcia.


Cebulę kroję w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe kroję na połówki. Z papryczki chili usuwam gniazdo nasienne i drobno kroję. Do pokrojonych warzyw dodaję odsączoną kukurydzę i fasole z puszki. Fasolę przed dodaniem do sałatki opłukałam pod bieżącą wodą. Do sałatki dodaję też wystygniętego kurczaka.
Majonez mieszam z kminkiem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Powstały sos dodaję do sałatki. Sałatkę mieszam. Sałatka jest gotowa do podania.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!