Przepyszna i pożywana sałatka inna niż wszystkie. Sałatka kowbojska jest nieco pikantna z kurczakiem i czerwoną fasolą. Taka sałatka znakomicie sprawdza się na różnego rodzaju spotkaniach ze znajomymi i rodziną, a nawet jako przekąska do pracy. Polecam Wam ten przepis
Składniki:
- mięso z 4 udźców z kurczaka (bez skóry i kości)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 1 czerwona cebula
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 papryczka chili
- mała puszka kukurydzy konserwowej (170 g)
- puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 3 łyżki majonezu
- pół łyżeczki ziaren kminku
- sok wyciśnięty z połowy limonki
Z udźców z kurczaka usuwam kości i skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Do mięsa dodaję paprykę wędzoną, sól i pieprz do smaku i ostra paprykę. Przeciskam przez praskę czosnek. Mięso z przyprawami mieszam. Kurczaka smażę na rozgrzanym oleju. Usmażonego kurczaka odstawiam do wystygnięcia.
Cebulę kroję w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe kroję na połówki. Z papryczki chili usuwam gniazdo nasienne i drobno kroję. Do pokrojonych warzyw dodaję odsączoną kukurydzę i fasole z puszki. Fasolę przed dodaniem do sałatki opłukałam pod bieżącą wodą. Do sałatki dodaję też wystygniętego kurczaka.
Majonez mieszam z kminkiem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Powstały sos dodaję do sałatki. Sałatkę mieszam. Sałatka jest gotowa do podania.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czerwona fasola kurczak sałatka kowbojska sałatka z czerwoną fasolą sałatka z kurczakiem sałatki sałatki świąteczne udźce z kurczaka