Sok z aronii

Tani, szybki i odżywczy sok z aronii

Składniki:
  • 1,5 kg aronii 
  • 1 kg cukru 


Przygotowanie:

Aronie oczyszczamy z liści i myjemy. Przebrane owoce wsypujemy do górnej części sokownika oraz dodajemy cukier. Do dolnej części wlewamy wodę i wstawiamy na ogień. Powstający sok spuszczamy przez wężyk. Tak uzyskany sok rozlewamy do słoiczków, które pasteryzujemy. Sok z aronii ma specyficzny zapach i niepowtarzalny smak, a przede wszystkim dużo witamin.

Smacznego!


Robiąc sok z aronii rosnącej na własnej działce ma się dużą satysfakcję. Poniżej zdjęcie krzewu: 


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Mała rada.Owoce 2-3 dni dobrze jest zamrozić,wtedy będzie więcej soku i będzie on smaczniejszy bowiem straci cierpki smak.To sprawdzone,aha wydaje mi się ,że tym sposobem uzyskuje się go też więcej.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Robimy co roku :D same witaminki, mamy kilka krzaczków na ogródku

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! mam ślinotok..... pycha...

    OdpowiedzUsuń
  4. Te wszystkie zalety stają się mniejszymi po gotowaniu i to mnie nie przekonuje .

    OdpowiedzUsuń