Ryż w pikantym sosie orientalnym

Danie z mieszanką przypraw indyjskich

Składniki:
  • 3/4 szklanki ryżu 
  • mięso z indyka lub z łopatki 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 małej czerwonej papryki 
  • 3 pomidory 
  • 1 papryczka chili 
  • liść lubczyku 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • przyprawy: sól, pieprz, garam masala, majeranek, kebab gyros, liść laurowy 
  • natka selera 


Przygotowanie:

Ryż gotujemy na sypko. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek z odrobiną soli. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i doprawiamy przyprawami. Gdy mięso jest podsmażone dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i papryczkę chili. Całość dusimy, aż pomidory się rozpadną. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy i liść lubczyku. Wszystko ponownie dusimy, aż mięso zmięknie. Gotowy sos podajemy z ryżem i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie od samego patrzenia mam nadzieje że smak też jest przepyszny. Jak tylko zdobędę składniki spróbuję zrobić.
    zapraszam też do mnie na moje inspiracje codziennie nowy przepis http://sylwiamabloga.blog.onet.pl/
    pozdrawiam Sylwia ;]

    OdpowiedzUsuń