Fasolka po bretońsku

Sycące i nieskomplikowane danie kuchni polskiej w wersji na ostro

Składniki:
  • 0,5 kg fasoli " Piękny Jaś" 
  • 30 dag mięsa wieprzowego np. łopatki 
  • 30 dag kiełbasy 
  • 2 cebule 
  • 1 marchewka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 mała papryczka chilii lub 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek, 
  • sól 
  • smalec 


Przygotowanie:

Wypłukaną fasolkę zalewamy zimną wodą na całą noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie. Dodajemy do niej przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. W wolnej chwili osobno na dwóch patelniach podsmażamy pokrojoną cebulę i mięso oraz kiełbasę i czosnek. Najpierw wrzucamy do fasolki mięso z cebulą i dusimy do miękkości. Następnie pod koniec gotowania dodajemy posiekaną papryczkę, kiełbasę z czosnkiem i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i majerankiem. Potrawę można zagęścić miażdżąc widelcem kilka ugotowanych fasolek lub 1 łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody. 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Matko, kiedy ja jadłam fasolkę! :) Cudownie wygląda!!!

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dodaje jeszcze wędzony boczek pod smażony najlepiej pokrojony na długie paski pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za ostrymi daniami. Na tą fasolę na pewno bym się skusiła.
    Dziękuje za "zaproszenie" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry przepis, polecam! :)
    Viola.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Nie wiem dlaczego wiele osób odlewa wodę, w której moczyła się fasolka, przecież wylewają cały smak, ja również gotuję w tej samej wodzie.

    OdpowiedzUsuń