Wuzetka

Wuzetka to klasyczne czekoladowe ciasto przełożone bitą śmietaną

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 4 łyżki wody 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 200 g masła 
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 6 jaj 
masa z bitej śmietany:
  • 1 litr śmietany 30% 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 zagęszczacze do śmietanki Fix 



Przygotowanie:

Wszystkie składniki na masę z bitej śmietany ubijamy na sztywną pianę. Składniki: wodę, kakao, cukier puder i margarynę rozpuszczamy oraz gotujemy przez 3 min. Następnie masę odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu dodajemy 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 6 żółtek. Wszystko razem mieszamy i na koniec dodajemy pianę z 6 białek. Masę dzielimy na połowę i pieczemy 2 placki ok. 35 minut w temperaturze 170 st. Upieczone placki studzimy, nasączamy alkoholem (według uznania, może być wódka) i przekładamy masą z bitej śmietany. Ciasto możemy polać polewą z czekolady.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

37 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Już w przepisie poprawiłam, dziękuję za uwagę:) pieczemy w 170 stopniach
      pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo nie udany przepis,ciasto po upieczeniu jest twarde i nie wyrośnięte

      Usuń
  3. Zrobiłam dzisiaj Wuzetkę według Twojego przepisu... nie wiem dlaczego ciasto w ogóle nie urosło :(. Mimo tego mojemu łasuchowi ciasto bardzo smakuje i znając go szybko zniknie z brytwanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę podać jaka waga masła, 250 g, 200 czy 175g, bo w sprzedaży są masła (kostki) o takiej wadze .Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200g, wieczorkiem poprawie w przepisie, dziękuje za uwagę, pozdrawiam!

      Usuń
  5. Mi również ciasto nie wyrosło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda, że nie wyrosło, może nie dodałeś proszku, albo za mało ubiłaś jajka :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. mi też niestety nie wyrosło:(

      Usuń
  6. czy te dwa ciasta można piec razem w piekarniku czy raczej osobno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekę osobno, ale jeżeli Twój piekarnik ma możliwość pieczenia dwóch blach na raz to nie ma problemu :)

      Usuń
  7. Pięknie wygląda, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mam pytanie....hm czy te ciasto trzeba dzielić na połowę?próbowałą pani piec razem później wystudzić i przeciąć w wzdłuż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że można upiec jeden biszkopt :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ale z masłem to nie jest biszkopt... zresztą , tak sie biszkoptu nie robi wg mojej wiedzy, zdobytej podczas 3letniej edukacji w tym kierunku 🙂

      Usuń
  9. ok:)w sobotę będę robić mam nadzieję,że wyjdzie:)życzę Wesołych Swiąt:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mogę prosić o wymiary blaszki bo dziś piekę ��

    OdpowiedzUsuń
  11. jest to proszek śmietan-fix, dzięki któremu śmietanka jest sztywna. Dostępny w każdym sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto niestety nie wyrosło.. wydaje mi sie ze w przepisie jest błąd, białka powinno sie ubić z cukrem inaczej wychodzi zakalec i nie jest to wina braku proszku do pieczenia jak Pani twierdziła wyżej.. przepisu niestety nie polecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. jesli upieczemy 1 biszkopt do przecięcia na połowe to jak długo go piec?

    OdpowiedzUsuń
  14. mam zamiar zrobić na niedziele po komentarzach że nie wychodzi biszkopt ja dam do ciasta sodę zamiast proszku

    OdpowiedzUsuń
  15. Wuzetka to takie pyszne ciasto, które niestety jest ciężkie do zrobienia. Nie każdy wie, jak je smacznie zrobić. Dobrze, że znalazłem Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam czy żółtka ubić następnie dodać to kakao z margaryna ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dobre robiłam wczoraj zjedli i Dzisaj drugie robie

    OdpowiedzUsuń
  18. Niestety ciasto nie wyrosło

    OdpowiedzUsuń
  19. Na taką proporcje za mało proszku muszą być 2 lyzeczki

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja mam podobnie przepis ale zawsze daje szklankę cukru i szklankę mąki a wody 3 łyżki i pół kostki masła i zawsze wyrasta ciasto i jest miekie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi sie wydaje że na litr kremówki ,dwa fiksy to mało,śmietana dlugo nie będzie stabilna.

      Usuń