Popularne danie w wersji z kaszą jaglaną i pieczarkami
Składniki:
farsz:
- 250 g kaszy jaglanej
- 500 g pieczarek
- 4 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju lnianego
czerwona cebulka:
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Liście kapusty podgotowujemy. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Dusimy w oleju lnianym pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, całość solimy i pieprzymy do smaku. Kaszę jaglaną i poduszone pieczarki mieszamy. Następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Uformowane gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około godzinę.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju lnianym, pod koniec gotowania dodajemy koncentrat oraz sól i pieprz do smaku. Gołąbki podajemy polane cebulką.
Smacznego!
Obżarciuch
poniedziałek, 6 stycznia 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!