Smażone śledzie

Smaczne danie zarówno na zimno jak i na ciepło 

Składniki:

  • 300 g solonych filetów śledziowych 
  • jajko 
  • pieprz 
  • bułka tarta 
czerwona cebulka:
  • 1 średnia cebula 
  • 1 łyżka oleju lnianego 
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • sól i pieprz 
pieczarki:
  • 200 g pieczarek 
  • 2 średnie cebule 
  • 2 łyżki oleju lnianego 
  • sól i pieprz 


Przygotowanie:

Filety śledziowe moczymy w wodzie, osuszamy. Jajko mieszamy z pieprzem, maczamy śledzie oraz obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju lnianym, pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Całość jeszcze chwilę dusimy. 

 


Cebulę pokrojoną w kostkę dusimy na oleju lnianym, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Całość jeszcze trochę dusimy, solimy i pieprzymy do smaku. Smażone śledzie podajemy z czerwoną cebulką i pieczarkami. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Muszę wypróbować przepis. Intryguje mnie pomysł smażenia solonego śledzia. :) Ciekawa jestem co z tergo wyjdzie. Pozdrawiam i zapraszam na śledzia z suszonymi grzybkami. http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/12/30/sledz-z-suszonymi-grzybkami/ Pozdrawiam, Iza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, podziwiam zdolności kulinarne i dekoracyjne. Kiedyś spróbuję i zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie smazymy na oleju lnianym. Ten olej służy tylko do spożywania na zimno, bo poddany wysokiej temperaturze traci swoje właściwości.

    OdpowiedzUsuń