Składniki:
- 300 g solonych filetów śledziowych
- jajko
- pieprz
- bułka tarta
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 200 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju lnianego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Filety śledziowe moczymy w wodzie, osuszamy. Jajko mieszamy z pieprzem, maczamy śledzie oraz obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju lnianym, pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Całość jeszcze chwilę dusimy.
Cebulę pokrojoną w kostkę dusimy na oleju lnianym, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Całość jeszcze trochę dusimy, solimy i pieprzymy do smaku. Smażone śledzie podajemy z czerwoną cebulką i pieczarkami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie cebula filety śledziowe pieczarki ryby śledzie śledzie smażone
Muszę wypróbować przepis. Intryguje mnie pomysł smażenia solonego śledzia. :) Ciekawa jestem co z tergo wyjdzie. Pozdrawiam i zapraszam na śledzia z suszonymi grzybkami. http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/12/30/sledz-z-suszonymi-grzybkami/ Pozdrawiam, Iza :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, podziwiam zdolności kulinarne i dekoracyjne. Kiedyś spróbuję i zrobię.
OdpowiedzUsuńNie smazymy na oleju lnianym. Ten olej służy tylko do spożywania na zimno, bo poddany wysokiej temperaturze traci swoje właściwości.
OdpowiedzUsuń