Pieczeń rzymska z jajkiem

 
Pieczeń rzymska to ładne pawie oczka z jajka w mięsnej otoczce

Wymiary formy: 21x12 cm

Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karkówka 
  • 4 ugotowane jajka na twardo 
  • 2 surowe jajka 
  • 1 bułka 
  • 1 cebula drobno posiekana i podsmażona
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec



Przygotowanie:

Bułkę moczymy w mleku lub wodzie, a gdy zmięknie odciskamy z płynu. Następnie mięso dokładnie mieszamy z surowymi jajkami, odciśniętą bułką, podsmażoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy do niej połowę masy mięsnej, pośrodku robimy rowek i układamy ugotowane wcześniej jajka jedno za drugim (odkrawamy końcówki jajek, aby się stykały).Tak ułożone jajka przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej. Górę pieczeni posypujemy mieloną papryką, wciskamy w nią kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego oraz kładziemy liść laurowy.

 


Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni . Gotową pieczeń odstawiamy na 10 minut i wykładamy z foremki. Pyszna na ciepło i na zimno.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Pieczeń pyszności......
    Dziękuję za pamięć i życzenia..... również życzę wszystkiego NAJ na świąteczny czas....radosnego świętowania, bliskości i miłości, odpoczynku i relaksu, dużo wiosennego słoneczka i pogody ducha...smacznych potraw to nie muszę życzyć, bo na pewno takie są.... :))
    Pozdrawiam świątecznie..... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje, bardzo ją lubię! Zazwyczaj robię ją w drugi dzień Świąt, lub zaraz po Świętach, żeby wyzbyć się pisanek :)
    Pozdrawiam cieplutko i życzę miłej soboty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez smakowicie wyglada ta pieczen z jajkiem wielkie dzieki za podzielenie sie swoimi kulinarjami :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła super... Ja uwielbiam kanapki z taką pieczenią:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam, jest bardzo dobra...Twoja super się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczeń palce lizać. Porywam przepis, wykorzystam na święta....

    OdpowiedzUsuń
  7. Na święta obowiązkowa pieczeń.....

    OdpowiedzUsuń