Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty to szybka i aromatyczna potrawa jednogarnkowa z dużą ilością zieleniny

Składniki:

  • 1 duża główka młodej białej kapusty 
  • 2 duże młode marchewki 
  • 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatki lub innego 
  • 2 kiełbaski do smażenia 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub słoiczek przecieru pomidorowego 
  • zielenina: natka pietruszki, lubczyku lub selera, koperek, szczypiorek (według uznania) 
  • przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, kminek, majeranek, sól, przyprawa do bigosu 
  • tłuszcz do smażenia 



Przygotowanie:

Na patelni smażymy pokrojone w kostkę mięso z 1 cebulą i czosnkiem. Następnie do garnka z niewielką ilością wody wrzucamy poszatkowaną kapustę, pociętą w kostkę marchewkę, wcześniej podsmażone mięso i przyprawy. Wszystko gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy także smażoną kiełbasę z 1 cebulą, koncentrat pomidorowy oraz posiekaną zieleninę. Bigosik podajemy z młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Pyszne jedzenie:) U mnie tez był dziś bigosik, nawet sfotografowałam, wkrótce opublikuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-) lubię bigosik z młodej kapustki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnaam ale pyszne:)) Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Przefajnie wygląda! Kolorowo i zachęcająco :) Uwielbiam takie jednogarnkowe obiady, kiedy nie ma 20 naczyń do zmywania po fakcie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze w tym roku nie robiłam,więc znalazłam natchnienie na kolejny obiad:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny blog, ładne zdjęcia, smaczne przepisy, super kolorystyka, życze powodzenia i dalszego rozwoju ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... wygląda przepysznie! zjadłabym taką miskę;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsmażenie mięsa na patelni i dodanie do młodej kapusty spowoduje to, że kapusta bardzo szybko się rozgotuje, a mięso będzie twarde. Radzę podlać mięso, cebulę po podsmażeniu na patelni wodą, przykryć i dusić póki nie będzie miękkie.marchewkę radzę zetrzeć na grubych oczkach - będzie szybciej miękka. Do tego bigosu można dodać drobno pokrojoną paprykę, którą możemy poddusić razem z mięsem.

      Usuń
    2. Słusznie ,mięso podduszamy oddzielnie do miękkości ,bo kapusta młoda dusi się chwile 😎

      Usuń
  8. Bardzo proste danie, a takie dobre w smaku, też zawsze dodaje dużo zieleni.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam bigosik z młodej kapustki, polecam jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń