Ciasto z agrestem

Kwaskowatość agrestu sprawia, że placek idealnie nadaje się na letnie upały

Wymiary formy: 24x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej;
  • 1 masło lub margaryna (200 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 słoiczka dżemu (200 g) np. z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka kakao
  • ok. 400 g agrestu (jeżeli ktoś nie lubi agrestu można zrobić z innymi owocami wówczas dajemy mniej cukru)
pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń np. waniliowy
  • szczypta soli



Przygotowanie:

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i natłuszczamy ją. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagniatamy z masłem i żółtkami (gdy ciasto jest bardzo suche można dodać ok. 2 łyżki śmietany). Po wyrobieniu ciasta dzielimy go na 3 części (1 trochę większa). Pierwszą właśnie tą większą wyklejamy spód blaszki i wkładamy ją do nagrzanego piekarnika (170 st.). Spód pieczemy ok. 15 min. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, zagniatamy, wkładamy ją i pozostałą białą część do zamrażalnika na ok. 1/2 godz. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, studzimy go, a następnie smarujemy dżemem.




Na nim układamy agrest i ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z dodanym kakao.



W międzyczasie ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana będzie bardzo gęsta porcjami wsypujemy cukier i budyń. Tak przygotowaną piankę rozkładamy na placek. Na wierzch ścieramy pozostałą białą część ciasta.



Pieczemy ok. 45 min. w temp. 170 st., gdy kruszonka mocno się zarumieni placek można przykryć papierem do pieczenia.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Muszę zrobić :) uwielbiam agrest tylko ubolewam nad tym, że u mnie sprzedają go najczęściej w formie słabo dojrzałej co psuje wszystko... Twoje ciacho obłędnie pysznie wygląda - podeślij kawałeczek :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Siedzę i się oblizuję. Kiedyś robiłam podobne, ale tym razem wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi sie podoba przepis.Chętnie skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wygląda. Już tak dawno nie jadłam agrestu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest pyszny z każdymi owocami, ale agrest jest kwaskowy i nadaje mu wykwintności. Wygląda przepysznie, pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam. Wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja do pianki oprócz cukru i budyniu dodaje jeszcze 1/4 szkl.oleju.

    OdpowiedzUsuń
  8. Polecam przepis. Upiekłam, ciasto jest bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciasta bardzo lubię, bo nie są za słodkie...

    OdpowiedzUsuń