Strucla drożdżowa z jabłkami

Pyszne drożdżowe ciasto z wilgotnym nadzieniem, fantastycznie pachnące cynamonem

Ilość: 2 sztuki

Wymiary formy: 28x40 cm (można też piec w 2 keksówkach)

Składniki:
  • ok. 0,5 kg mąki tortowej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 kostki margaryny (12,5 dag) lub masła 
  • 3 jajka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 5 dag drożdży 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki 
  • 0,5 łyżeczki soli 
nadzienie:
  • 1 kg jabłek po obraniu i pokrojeniu 
  • ok. 5 łyżek cukru (ilość zależna od tego, jak bardzo kwaśne są jabłka) 
  • 3 łyżki kaszki manny lub bułki tartej 
  • 3 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • rodzynki 



Przygotowanie:

Do lekko letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i sól. Wszystko razem mieszamy, zakrywamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie margarynę lub masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia, a pozostały cukier i cukier wanilinowy ubijamy z 2 żółtkami i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli). Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dosypujemy mąkę, dodajemy olej, roztopioną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka w drobną kostkę. Następnie dodajemy do nich wodę, cukier i cynamon. Całość gotujemy, aż z jabłek wygotuje się sok i powstanie mus (jabłka nie muszą się całkowicie rozgotować). Dodajemy do nich także rodzynki i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnych jabłek wsypujemy kaszkę i całość dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą należy rozwałkować na prostokąt i nałożyć na nie mus jabłkowy. Następnie zwijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla i smarujemy roztrzepanym białkiem. 



Potem obwijamy je papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywać boków i pozostawić lekki luz). Tak przygotowane strucle wkładamy jeden obok drugiego do dużej blaszki lub do dwóch keksówek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 35 minut.


Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

33 komentarze:

  1. Drożdżowe i jabłkowe nadzienie-świetna para:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jakie pyszne :-) Gabrysiu podeślij kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudowanie, ale najpiękniej pewnie musiało pachnieć w całym domu i kusić, żeby jak najszybciej spróbować! :)

    Zapraszam też do naszej kuchni, do matki i córki. :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne prakytyczne przepisy dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka drożdżowa strucla w dodatku z nadzieniem z jabłek to najlepsze do porannej kawy. Kusisz mnie tym przepisem, tą struclą.... Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm pychota aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha! u mnie właśnie w zeszły weekend była rolada biszkoptowa z jabłkami, drożdzowa jeszcze lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  8. czy można zastąpić alkohol octem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. alkohol powoduje, że ciasto będzie bardziej pulchne, jeśli nie chcesz, bądź nie masz w domu alkoholu to nic się nie dzieje, możesz podarować sobie ten składnik, ocet jako zamiennik jednak odradzam, pozdrawiam!

      Usuń
  9. " Następnie zwijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla i smarujemy roztrzepanym białkiem."

    Białkiem smarujemy tylko końce czy całą strucle ?

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam mateuszjurys

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam. Czy te strucle owijamy cale papierem razem ze spodem czy tylko papier na gore ? dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owijamy całe papierem, zostawiamy tylko końce otwarte :) tak jak na zdjęciu widać :) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. przepis genialny. strucla przepyszna i jest to duza porcja!

    OdpowiedzUsuń
  13. przepiekne te strucle;przypominaja mi czasy jak moja siostra wyszla za maz i moj szwagier popisalal sie pieczeniem strucli jaka sie je na kujawach. Dokladnie z wygladu taka sama .Jeszcze pamietam ten smak...Bedac za granica w zimowe wieczory przychodzi taka nostalgia za chwilami spedzonymi w rodzinie i chec przekazania dzieciom tych smakòw ,ktòre towarzyszyly nam bedac wszyscy razem.Ah..
    Jestem pewna ,ze twoje wypieki tez maja wiele wspomnien,a przy tym sa taaakie dobre.
    Jedno pytanie mnie kusi zanim zabiore sie do pieczenia-czy 5dag drozdzy na 0,5kg maki nie jest za duzo? Jesli nie jest to pomylka w pisaniu to pozostaje tylko wypròbowac.Dziekuje za odpowiedz.
    Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie jedynie wiem,ze mi przeszkadza zapach i smak drodzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jest dobrze napisane. Możesz dać mniej drożdży, ale nie wiem czy pod wpływem wilgoci jabłek ciasto wyrośnie :)

      Usuń
  14. Gdybym wsadził tam masę makową, wyjdzie makowiec?

    OdpowiedzUsuń
  15. Upiekłam, są przepyszne. Polecam przepis..

    OdpowiedzUsuń
  16. A czy zamiast jabłek mogę dać kakao z cukrem i zawinąć?

    OdpowiedzUsuń
  17. Z owocami ciasto jest wilgotne i smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne Ale obydwie strasznie mi pekly... Co moglo byc tego przyczyna ???

    OdpowiedzUsuń
  19. Polecam przepis. Strucla pachnie w całym domu...

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam strucle z jabłkami...... mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Super przepis a co ciekawe bardzo dokladny

    OdpowiedzUsuń
  22. Upiekłam struclę jest pyszna tylko nie wiem dlaczego góra odeszła mi od nadzienia i zrobiła się pusta przestrzeń

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy po przygotowaniu koncowym trzymac jeszcze strucle w formie by podrosły?

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam dlaczego strucle pękają co może być przyczyną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto drożdżowe zbyt krótko odpoczywało po zagnieceniu lub zbyt gwałtownie rosło podczas pieczenia

      Usuń