Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Taką zapiekanką nie pogardzi żaden obżarciuch

Składniki:
  • 500 g makaronu penne 
  • 250 g sera żółtego 
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 2 małe lub 1 duża cebula 
  • mała główka czosnku 
  • 500 g pieczarek 
  • 170 g śmietany 12% 
  • majeranek 
  • świeży tymianek 
  • sól, pieprz 



Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. W między czasie ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę makaronu przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy garścią sera żółtego. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, następnie dodajemy mięso mielone. Podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Przestygnięte mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą pieprzem i listkami świeżego tymianku. Sosem smarujemy wcześniej wyłożone mięso.

   


Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy do odparowania wody. Potem przekładamy je do naczynia. Posypujemy garścią sera żółtego. Zapiekankę przykrywamy resztą makaronu i serem żółtym. 

   

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i pieczemy około 20 minut.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy: