Orzeźwiający i mocno cytrynowy tort idealny na specjalne okazje
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem cytrynowy:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki soku z cytryny (około 3 duże cytryny)
- starta skórka z 3 cytryn
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 1/4 szklanki cukru
- 350 g masła w temperaturze pokojowej
poncz:
- sok z jednej cytryny
- przegotowana woda
dodatkowo:
- plasterki cytryny przekrojone na pół
- biała czekolada
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, gdy masa jest prawie biała dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników do jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do przygotowanego ciasta i delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 190 st. około 40 – 45 minut.
Ostygnięty biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Natępnie przygotowujemy masę. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka rozrabiamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny. Następnie wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do powstania budyniu i studzimy. Zimny budyń ucieramy miksujemy z dodawanym stopniowo sokiem z cytryny. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie cały czas ucierając dodajemy budyń.
Blaty biszkoptu nasączamy pączem z soku z cytryny i wody. Następnie wykładamy na pierwszy blat połowę masy, przykrywamy drugim batem i wykładamy pozostałą część masy. Tort dekorujemy plasterkami cytryny i posiekaną białą czekoladą. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!