• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Tort cytrynowy



Orzeźwiający i mocno cytrynowy tort idealny na specjalne okazje

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
krem cytrynowy:
  • 2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki soku z cytryny (około 3 duże cytryny) 
  • starta skórka z 3 cytryn 
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • 4 jajka 
  • 1 1/4 szklanki cukru 
  • 350 g masła w temperaturze pokojowej 
poncz:
  • sok z jednej cytryny 
  • przegotowana woda 
dodatkowo:
  • plasterki cytryny przekrojone na pół 
  • biała czekolada 



Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, gdy masa jest prawie biała dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników do jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do przygotowanego ciasta i delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 190 st. około 40 – 45 minut. 

  

Ostygnięty biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Natępnie przygotowujemy masę. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą szklankę mleka rozrabiamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny. Następnie wlewamy na gotujące się mleko, gotujemy do powstania budyniu i studzimy. Zimny budyń ucieramy miksujemy z dodawanym stopniowo sokiem z cytryny. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie cały czas ucierając dodajemy budyń.

 

Blaty biszkoptu nasączamy pączem z soku z cytryny i wody. Następnie wykładamy na pierwszy blat połowę masy, przykrywamy drugim batem i wykładamy pozostałą część masy. Tort dekorujemy plasterkami cytryny i posiekaną białą czekoladą. Wstawiamy do lodówki.

Smacznego!



Obżarciuch
14 Comments
ciasta, ciasto cytrynowe, cytryna, krem cytrynowy, masa budyniowa, tort, tort cytrynowy
wtorek, 14 kwietnia 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto cytrynowe cytryna krem cytrynowy masa budyniowa tort tort cytrynowy Tort cytrynowy

Polecane przepisy

14 komentarzy:

  1. Ania - Kto ugości moich gości?14 kwietnia 2015 19:24

    Uwielbiam cytrynowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. smak uczucie14 kwietnia 2015 19:41

    Cytrynowe ciacho mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Megly14 kwietnia 2015 20:34

    Mmm, już czuję ten smak. Uwielbiam cytrynowe, orzeźwiające smaki. Zwłaszcza, że idzie wiosna i ochota na ciężkie słodycze zdecydowanie spada. Mogę kawałeczek? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Lena14 kwietnia 2015 20:40

    Bardzo lubię takie cytrynowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Marzena Szkodzińska14 kwietnia 2015 21:32

    Moje ukochane smaki :-) z chęcią bym zjadła duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Alexandra15 kwietnia 2015 08:44

    Mmm pyszności. Idealny dla mojego chłopaka, uwielbia wszystko co cytrynowe. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Ry bka15 kwietnia 2015 09:24

    Jadłam kilkakrotnie- pyszne, nie mulące, orzeźwiające! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Joasia kuchareczka15 kwietnia 2015 10:01

    Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Konczi i Szpileczka15 kwietnia 2015 18:54

    Chętnie bym zjadał!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. SMAKOWE KUBKI15 kwietnia 2015 19:54

    Robiłam ciasto cytrynowe na Wielkanoc,nieco inne ale też pyszne . Bardzo orzeźwiajace. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. pinkyyy15 kwietnia 2015 20:00

    Torty cytrynowe są świetne, lekko słodkie, lekko kwaśne, a dodatkowo jeszcze takie orzeźwiające. Twój wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Agnieszka, Kulinaria na obcasach16 kwietnia 2015 01:06

    Musi być mega orzeźwiający! Ten cytrynowy smak... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. zjedz_mnie16 kwietnia 2015 12:10

    Mogę się domyślać, że z dodatkiem cytryn jest orzeźwiające i ma fajny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Angelika i Monika Candy Pandas18 kwietnia 2015 21:53

    Akurat nas cytryna nie przekonuje jakoś specjalnie w wypiekach ale te ciacho wyglądem już nas zachęca :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Ciasto Ekler
  • thumbnails
    Sernik puszek
  • thumbnails
    Ciasto Bałwanek

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria