Puszysta drożdżówka w formie ciasta z dużą ilością kwaśnego rabarbaru pokryta smacznymi ziarenkami
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 25 g drożdży
- 4 jajka
kruszonka:
- 35 g masła
- cukier waniliowy
- 6 łyżeczek płatków owsianych
- 4 łyżeczki siemienia lnianego
- 4 łyżeczki ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki sezamu
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
dodatkowo:
- kilka łodyg rabarbaru
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Do letniej masy mleczno-maślanej wbijamy jajka (masa musi być przestygnięta, ponieważ jajka mogą się ściąć) i miksujemy. Wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę 30 minut do spienienia. Po tym czasie do zaczynu wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto (około 10 minut) do czasu, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W międzyczasie rabarbar myjemy i kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy, aby puścił sok. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem waniliowym, wsypujemy ziarna i mieszamy. Rabarbar odsączamy z soku i przekładamy na ciasto. Całość posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 20 minut z uchylonymi drzwiczkami, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 40 minut do ładnego zarumienienia ciasta.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!