• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką



Puszysta drożdżówka w formie ciasta z dużą ilością kwaśnego rabarbaru pokryta smacznymi ziarenkami

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 4 szklanki mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g masła 
  • 25 g drożdży 
  • 4 jajka 
kruszonka:
  • 35 g masła 
  • cukier waniliowy 
  • 6 łyżeczek płatków owsianych 
  • 4 łyżeczki siemienia lnianego 
  • 4 łyżeczki ziaren słonecznika 
  • 2 łyżeczki sezamu 
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych 
dodatkowo:
  • kilka łodyg rabarbaru 
  • 3 łyżki cukru 




Przygotowanie:

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Do letniej masy mleczno-maślanej wbijamy jajka (masa musi być przestygnięta, ponieważ jajka mogą się ściąć) i miksujemy. Wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę 30 minut do spienienia. Po tym czasie do zaczynu wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto (około 10 minut) do czasu, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce.


W międzyczasie rabarbar myjemy i kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy, aby puścił sok. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem waniliowym, wsypujemy ziarna i mieszamy. Rabarbar odsączamy z soku i przekładamy na ciasto. Całość posypujemy kruszonką. 


Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 20 minut z uchylonymi drzwiczkami, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 40 minut do ładnego zarumienienia ciasta.

Smacznego!




Obżarciuch
20 Comments
ciasta, ciasto drożdżowe, ciasto z kruszonką, ciasto z rabarbarem, drożdżowe ciasto z rabarbarem, kruszonka, rabarbar
środa, 3 czerwca 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto drożdżowe ciasto z kruszonką ciasto z rabarbarem drożdżowe ciasto z rabarbarem kruszonka rabarbar Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Polecane przepisy

20 komentarzy:

  1. smak uczucie3 czerwca 2015 11:42

    Wspaniałe zawsze niezawodne drożdżowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Marzena Szkodzińska3 czerwca 2015 12:35

    Wspaniale wygląda. Też planuje upiec jakieś drożdżowe ale z truskawkami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Czucherkowo3 czerwca 2015 12:44

    Połączenie ciasta drożdżowego i rabarbaru jest dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Lena3 czerwca 2015 15:41

    Jaka zdrowa kruszonka :) I ten smakowity rabarbar ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Lady laura.3 czerwca 2015 15:47

    Cudowne ,moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Julianna Bednarczuk3 czerwca 2015 16:13

    przepyszne! jakie wyrośnięte, puchate... i tak chrupiąca ziarenkowa kruszonka. Brakuje mu tylko... mnie ze szklanką mleka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. amandaricci.butikzprzepisami3 czerwca 2015 17:04

    Uwielbiam takie domowe drożdżówki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Olka3 czerwca 2015 17:40

    Fantazja! Pyszne ciacho z fajną kruszonką :) miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. kociolek-pysznosci3 czerwca 2015 18:01

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. pinkyyy3 czerwca 2015 21:42

    Mmm jaka piękna drożdżóweczka <3 U mnie też plany drożdżowe, ale z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Renata Walczak3 czerwca 2015 22:01

    mój M byłby wniebowzięty-uwielbia ciasta drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Megly4 czerwca 2015 08:43

    Kruszonka z ziaren? Dla mnie to nowość. Musi być pyszne. Drożdżówka z rabarbarem zawsze dobra, pod każdą postacią i w każdej odsłonie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Angelika i Monika Candy Pandas4 czerwca 2015 11:19

    Kochamy takie ciasto <3 Kruszonka fenomenalna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. whipped cream4 czerwca 2015 12:49

    Wygląda rewelacyjnie!! Kocham takie drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Elżbieta Dziurkowska4 czerwca 2015 18:21

    Gabrysiu piękny drożdżowiec i ten chrupiący wierzch :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. AZgotuj!4 czerwca 2015 18:37

    Cudowne, mieciutkie , puszyste- zachwycam sie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. feel-sexy4 czerwca 2015 19:16

    Moja mam robiła podobne, ale z normalną słodką, kruchą kruszonką. Tutaj wersja fit ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. Krystyna Boner4 czerwca 2015 23:09

    Tak pięknie wyrośnięte ciasto... ummm, mniam. I ta kruszonka... ślinka mi cieknie na ten widok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Ewa W5 czerwca 2015 15:17

    uwielbiam ciasta drożdżowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  20. Anonimowy15 lipca 2016 16:24

    Dzieki za ten przepis szczególnie podoba mi sie kruszonka upiekę na przyjazd dzieci i wnuczusiów Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej
  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Ciasto Bałwanek
  • thumbnails
    Ciasto Ekler

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria