Smaczny i aromatyczny chleb żytni z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
Wymiary formy: 26x12 cm
Składniki:
- 3 1/2 szklanki mąki żytniej 720
- 15 g drożdży
- 1 1/5 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
- 4 łyżeczki przyprawy pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy 1/5 szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy sól, olej, resztę wody i mąkę, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią oraz dobrze zagniatamy. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta formujemy kulkę i przekładamy je do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Dłoń zwilżamy wodą i wyrównujemy górę ciasta. Formę z ciastem przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy chleb do pieczenia na 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
Obżarciuch
poniedziałek, 27 lipca 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!