• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Muszle nadziewane mięsem mielonym

Idealne na obiad smaczne muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym

Ilość: 20 sztuk

Składniki:

farsz:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • papryka słodka 
  • przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 
  • pieprz i sól 
  • majeranek 
sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów całych 
  • 1/2 szklanki wody 
  • świeże oregano i tymianek 
  • pieprz i sól 
  • 1 łyżeczka cukru 
dodatkowo:
  • 20 sztuk muszli makaronowych 
  • olej 




Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. Muszle muszą być al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko solimy. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy i doprawiamy papryką słodką, przyprawą pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, majerankiem oraz pieprzem i solą. Mięso odstawiamy do przestygnięcia. Mozzarellę drobno kroimy, a następnie mieszamy ją z mięsem. 




Pomidory z puszki blendujemy oraz mieszamy je z wodą, cukrem i listkami oregano oraz tymianku. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu. Muszle wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i zapiekamy około 20 minut.


Smacznego!



Obżarciuch
27 Comments
makaron, mączne i makarony, mięsne, mięso mielone z indyka, mozzarella, muszle makaronowe, muszle nadziewane mięsem mielonym
wtorek, 14 lipca 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
makaron mączne i makarony mięsne mięso mielone z indyka mozzarella muszle makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym Muszle nadziewane mięsem mielonym

Polecane przepisy

27 komentarzy:

  1. nietylkopasta.pl14 lipca 2015 19:40

    Uwielbiam makarony, takie zapiekane są fantastyczne. Zdarzyło mi się też robić wersję muszli ze szpinakiem i serem feta, też sprawdziła się idealnie :)
    Najnowszy wpis o tym co jeść w Rzymie - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Elżbieta Dziurkowska14 lipca 2015 20:26

    Makaron, sos pomidorowy.....Gabrysiu muszle na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Marzena Szkodzińska14 lipca 2015 21:15

    Gabrysiu bardzo lubię takie dania :-) wpraszam się na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. smak uczucie15 lipca 2015 10:40

    Takie danie jest super. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Renata Walczak15 lipca 2015 12:17

    fajny przepis i można wykorzystać na obiad czy kolację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Krystyna Boner15 lipca 2015 12:17

    Uwielbiam takie nadziane muszle. Właśnie takie duże. A farsz zrobiłaś pyszny. Oj, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Ania - Kto ugości moich gości?15 lipca 2015 12:34

    Wyglądają bardzo efektownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Justyna Żak15 lipca 2015 13:08

    świetny pomysł, bardzo lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. zjedz_mnie15 lipca 2015 13:29

    Muszelki wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Sylwia C15 lipca 2015 22:09

    super wyglądają!

    http://fitrecipesbyme.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Czucherkowo17 lipca 2015 11:36

    Uwielbiam, często robię podobne :) są bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Angelika i Monika Candy Pandas19 lipca 2015 14:53

    Nigdy takich nie jadłyśmy a wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  13. Max gotuje z natury23 listopada 2015 19:07

    Widać ręke. Super wyglądają i na blasze i na talerzu.;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Anonimowy23 listopada 2015 20:19

    Ile podsmazac mieso na patelni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec23 listopada 2015 20:37

      podsmażamy chwilę, aż mięso nie będzie surowe, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  15. Pozytywka17 lutego 2016 21:54

    Czy można sobie wszystko przygotować dzień wcześniej a w dniu imprezy tylko zapiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec18 lutego 2016 14:05

      spokojnie przez noc powinny wytrzymać, ja tak robiłam, że wieczorem przygotowywałam, a pózniej jak była impreza zapiekałam :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  16. Małgorzata Antoniak24 lutego 2016 19:28

    uwielbiam makarony i pomidory :) jak dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  17. Ania @16 listopada 2016 11:19

    A czy makaron się gotuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec23 marca 2018 21:01

      tak, jak w przepisie, gotujemy al dente :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  18. Ania @16 listopada 2016 11:20

    Przepraszam nie doczytałem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Anonimowy14 marca 2017 14:14

    A można dodać do tego pieczarki? Nie popsują smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec14 marca 2017 19:13

      myślę, że spokojnie możesz dodać pieczarki. Smak się pewnie trochę zmieni, ale muszle i tak powinny być smaczne :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  20. Anonimowy5 stycznia 2018 19:19

    Zrobilam to danie na Sylwestra i okazalo sie, że za mało. Znikło błyskawicznie. Dzis robie drugi raz. Dodalam jeszcze jedna kulke mozzarelli i wiecej sosu. Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  21. Anonimowy23 marca 2018 20:34

    A czy pieczemy pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec23 marca 2018 21:00

      nie, bez przykrycia :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy24 marca 2018 09:31

      Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, właśnie zabieram sie do ich robienia

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Stary przepis Babci na makowiec
  • thumbnails
    Chałwowiec bez pieczenia
  • thumbnails
    Paszteciki z przepisu Babci
  • thumbnails
    Najlepsze kotlety Babci

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria