Idealne na obiad smaczne muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym
Ilość: 20 sztuk
Składniki:
farsz:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- papryka słodka
- przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
- pieprz i sól
- majeranek
sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów całych
- 1/2 szklanki wody
- świeże oregano i tymianek
- pieprz i sól
- 1 łyżeczka cukru
dodatkowo:
- 20 sztuk muszli makaronowych
- olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. Muszle muszą być al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko solimy. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy i doprawiamy papryką słodką, przyprawą pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, majerankiem oraz pieprzem i solą. Mięso odstawiamy do przestygnięcia. Mozzarellę drobno kroimy, a następnie mieszamy ją z mięsem. Pomidory z puszki blendujemy oraz mieszamy je z wodą, cukrem i listkami oregano oraz tymianku. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu.
Muszle wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i zapiekamy około 20 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!