Spaghetti

Smaczny i prosty w przygotowaniu makaron oblany sosem pomidorowym

Składniki:
  • pełnoziarnisty makaron spaghetti 
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 pomidory 
  • 300 g mięsa mielonego 
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sól i pieprz 
  • zioła prowansalskie 
  • majeranek 
  • papryka słodka i ostra 
  • ser żółty 



Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki i blendujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, posypujemy solą i papryką słodką, a następnie szklimy na rozgrzanej patelni. Do zarumienionej cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy majerankiem, papryką ostrą i pieprzem oraz podsmażamy. Następnie wlewamy zblendowane pomidory i koncentrat rozpuszczony z odrobiną wody. Sekretem udanego sosu do spaghetti jest dodanie łyżeczki cukru, która zwiększy doznania i walory smakowe dania. Przed zdjęciem sosu z ognia dodajemy zioła prowansalskie. Pamiętajmy, że należy to zrobić tuż przed podaniem dania, gdyż zioła zachowają swój aromat i smak. 


Na talerz nakładamy makaron, sos i posypujemy startym serem żółty.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Taki makaron to ja lubię....wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makaron i też przyrządzam podobne spaghetti. Super przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie dania, jak dla mnie pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki makaron z własnoręcznie przygotowanym sosem to pyszności, robię podobny sos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! A już tak dawno jadłyśmy takie danie, że już prawie nie pamiętamy smaku :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty ale jednocześnie bardzo smaczny obiadek :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń