Ciasto gruszkowe



Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto z gruszkami. Doskonałe na popołudniowe spotkanie z rodziną i znajomymi

Średnica formy: 28 cm

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny 
  • 150g cukru 
  • 4 duże jajka 
  • 250 g mąki tortowej 
  • 2 cukry wanilinowe (16g x2) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 2 duże gruszki lub 3 mniejsze (dość twarde) 
  • cukier puder do posypania 



Przygotowanie:

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Masło ucieramy (w makutrze lub mikserem) z cukrami na puszystą masę. Następnie na przemian wbijamy po 1 jajku i partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko dokładnie ucieramy, aż masa będzie jednolita. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej 1/2 ciasta. Na nią wykładamy pokrojone gruszki. Owoce przykrywamy pozostałym ciastem.


Foremkę wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy placek cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Cudowne ciacho. Pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto, porywam przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, fajnie widać w nim kawałki gruszek ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Gruszkowe, pyszne :) Kusisz mnie na kolejne wypieki, a tyle jeść nie można! :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. W ciasto gruszkowe już idziemy w ciemno xD Pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  6. witam, zmniejszyłam ilość masła do 150 g, wymieszałam 100 g mąki ryżowej z 150 g mąki pszennej, cukru dałam 110 g, gruszki posypałam cynamonem. PYCHOTA, szczerze polecam przepis

    OdpowiedzUsuń