Chałka z dżemem aroniowym

Puszysty warkocz z ciasta drożdżowego nadziany dżemem aroniowym ze słodką kruszonką, idealny na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia zamiast tradycyjnej drożdżówki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + 3 łyżki mąki 
  • 40 g drożdży 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki masła 
  • 5 łyżek wody 
  • 4 łyżki cukru 
kruszonka:
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 łyżka masła 
dodatkowo:
  • dżem aroniowy 
  • żółtko 
  • 3 łyżki mleka 
  • masło lub margaryna do nasmarowania blachy 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dolewamy ciepłe mleko, dosypujemy trzy łyżki mąki i mieszamy. Rozmieszany zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie rozpuszczamy masło oraz jajko roztrzepujemy z 3 łyżkami cukru. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę i sól, wlewamy wodę, ostygnięte masło i jajko. 




Zagniatamy dokładnie ciasto. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.



Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część zagniatamy i rozwałkowujemy na równej długości, niezbyt szerokie prostokąty. Rozwałkowane kawałki ciasta smarujemy dżemem.




Zwijamy w rulony. Wałki łączymy z jednego końca. Naprzemiennie zewnętrzny wałek przekładamy nad dwoma sąsiadującymi wałkami (przekładanie wałków możemy zobaczyć tutaj).



Końce podwijamy pod spód. Blachę smarujemy masłem i przekładamy chałkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy wyrośniętą chałkę. Z mąki, cukru pudru i masła robimy kruszonkę. Posypujemy chałkę przygotowaną kruszonką. Następnie pieczemy w temp. 180 st. przez około 30 minut.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Pyszna drożdżówka, idealna z kubkiem mleka. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach jak ja kocham takie drożdżowe wypieki, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam chałkę, ale taka domowa musi smakować genialnie ;) Z dżemem nie jadłam nigdy...

    OdpowiedzUsuń
  4. w takiej wersji chałki nie robiłam,zapewne pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak mnie zainspirowałaś Gabrysiu, że muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepyszna drożdżówka :) ale musiało pachnieć podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł na tradycyjną chałkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam chałki, przepis na pewno wypróbuje :) A ciacho wygląda mega! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie zawinięte! Dżem musi tu świetnie pasować nie tylko z wyglądu :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam właśnie z tego przepisu jest rewelacyjna i pyszna. Polecam.

    OdpowiedzUsuń