Polędwiczki wieprzowe w majeranku




Delikatne, mięciutkie i bardzo aromatyczne mięsko. Doskonałe do obiadu i świeżego pieczywa


Składniki: 

  • 2 polędwiczki wieprzowe (około 1 kg)
  • około 2 łyżek suszonego majeranku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz mielony czarny i ziołowy
  •  kminek mielony
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • tłuszcz do smażenia według uznania



Przygotowanie:

Mięso nacieramy mieszanką majeranku, pieprzu czarnego i ziołowego, soli oraz kminku. Następnie układamy je na pokrojonych talarkach cebuli i czosnku. Przykrywamy folią spożywczą i ostawiamy na kilka godzin do lodówki.


Po tym czasie podsmażamy je z obu stron, by zamknąć pory (niezadługo, gdyż może się przypalić majeranek). Potem przekładamy polędwiczki wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem do brytfanki. Podlewamy bulionem , dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Polędwiczki kroimy przestudzone. Podajemy z ziemniakami i surówkami warzywnymi lub na zimno z pieczywem.

Smacznego!

Udostępnij

6 komentarzy: