Składniki:
- około 30 dag drylowanych wiśni np. z nalewki lub kompotu
 - 20 dag masła
 - 20 dag cukru
 - 1 cukier wanilinowy
 - szczypta soli
 - 4 duże jajka
 - 30 dag mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia wisienek
 - 10 dag mąki ziemniaczanej
 - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 cytryna
 
- 1 czekolada deserowa
 - 6 łyżek mleka
 - wiórki kokosowe
 - tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
 
Wiśnie odsączamy na sitku. Następnie przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrami i solą na gładką masę. Kolejno, nie przerywając ucierania, wbijamy do masy jajka. Potem łączymy mąki z proszkiem i dodajemy porcjami do ciasta. Na koniec dodajemy także startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Wszystkie składniki ucieramy jeszcze chwilę, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie odsączone wisienki obtaczamy w mące, wrzucamy do masy i ostrożnie mieszamy, aby nie uszkodzić owoców. Powstałe ciasto wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta można powciskać wiśnie. 
Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. Babkę pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto z wiśniami wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia i ostrożnie zdejmujemy formę. Wystudzoną babkę smarujemy polewą czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem) i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
babka babka cytrynowa babka cytrynowa z wiśniami babka z wiśniami ciasta
Pychotka :-)
OdpowiedzUsuńsmakowita
OdpowiedzUsuńWspaniała baba :-)
OdpowiedzUsuńAh niedługo zacznie się sezon na babki :D Wiśnie wewnątrz to bardzo dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńGabrysiu babeczka miodzio :)
OdpowiedzUsuńBabkę już lubimy:) ucierana i jeszcze z wisienkami:) super!
OdpowiedzUsuńWspaniała, kwaskowate wiśnie i czekolada, bosko:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosła babeczka i jeszcze dodane wiśnie - mniam, mniam....Pychota, piekę na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńEkstra baba. Zapisuję przepis....
OdpowiedzUsuń