Klopsy z pieczarkami

Proste i smaczne danie obiadowe, alternatywa dla kotletów mielonych

Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego, wołowego)
  • 400g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
  • sól i pieprz mielony
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • mąka do obtaczania klopsików
  • tłuszcz do smażenia



Przygotowanie:

Bułkę moczymy w mleku lub wodzie. Pieczarki oraz cebulę drobno kroimy. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do niej pieczarki i dalej smażymy, aż odparuje płyn. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Potem przygotowujemy klopsy. Do mięsa dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z mleka bułkę oraz sól, pieprz i majeranek. Wszystko dokładnie ugniatamy dłonią do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy mięsnej formujemy kulki, które spłaszczamy i na środek każdej nakładamy farsz z pieczarek.



Następnie ponownie zlepiamy kulki, obtaczamy je w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podsmażone klopsy przekładamy do brytfanki, zalewamy je szklanką wywaru lub wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Całość doprawiamy również solą oraz pieprzem i dusimy pod przykryciem kilka minut. Jeżeli jest taka potrzeba to sos można zagęścić śmietaną lub mąką.Danie podajemy np. z ziemniakami i surówkami warzywnymi.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Mmmm zawsze lubiłyśmy takie sosy i pyszne mięsko do tego :D Takie obiady to tylko u babci widywałyśmy xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kotleciki są pyszne. Od dawna takie robię i polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak dobry klopsik. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ma Pani świetne przepisy, domowe, proste i co najważniejsze przystępne dla zwykłego kowalskiego, jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń