Przepis na ten nietypowy piernik mam od koleżanki Mamy, odkąd pierwszy raz go zrobiłam, gości u nas nie tylko na Święta. Piernik ten jest z białą masą z serka mascarpone i dodatkiem posiekanych orzechów włoskich, migdałów oraz kardamonu
Wymiary formy: 32x8 cm
Składniki:
ciasto:
- 200 g masła
- 60 g cukru
- 150 g miodu (ok. 4 łyżki)
- 4 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 300 g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 30 g migdałów
- 30 g orzechów włoskich
- 150 g masła
- 60 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- sok z cytryny
- orzechy włoskie
- migdały
- suszona żurawina
- wiórki kokosowe
Masło miksujemy z cukrem, miodem i jajkami. Następnie dodajemy śmietanę oraz przesianą mąkę wymieszaną z suchymi składnikami (soda, kakao, przyprawa do piernika, kardamon) i dalej miksujemy, aż wszystko się połączy. Na koniec wsypujemy posiekane migdały i orzechy. Powstałe gęste ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. ok. 1 godz. (po 30 min. można ciasto przykryć papierem do pieczenia, aby się wierzch nie spalił).
Wystudzony piernik przekrawamy w poprzek na połowę. Następnie przygotowujemy masę. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego po łyżce serka, sok z cytryny i dalej ucieramy, aż powstanie jednolity krem (masło i serek muszą mieć tą samą temp. pokojową). Powstałą masą smarujemy przekrojony piernik oraz jego wierzch. Przed podaniem ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi, migdałami, orzechami, żurawiną lub innymi kandyzowanymi owocami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciasto piernik piernik piernik z białą masą piernik z masą pierniki i pierniczki
Uwielbiam pierniki , ten wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńPiernik doskonały.
OdpowiedzUsuńJadłam różne pierniki, bo bardzo uwielbiam tego rodzaju ciasto ale, takiego jeszcze nie jadłam a więc czas na nowe piernikowe smakowitości. Dziękuje, za tak wyborny przepis, który z pewnością na najbliższą sobotę wypróbuję. Wygląda apetycznie i myślę, że też tak smakuje. Serdeczności.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten Twój piernik :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zarówno smak piernika, jak i serka mascarpone, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPiernik możemy jeść o każdej porze roku :) Szczególnie taki :D
OdpowiedzUsuńpiernik wyszedł super, ale jesli chodzi o mase, to wg. mnie za duzo masła... dobrze, że miałam jeszcze jedno opakowanie serka mascarpone, bo tak niestety było czuć sam smak masła :/
OdpowiedzUsuńTrzeba upiec, super przepis. Dzięki, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, dzięki.....
OdpowiedzUsuńPiekłam na święta, rodzinka zajadała się nim. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń