Piernik z masą

Przepis na ten nietypowy piernik mam od koleżanki Mamy, odkąd pierwszy raz go zrobiłam, gości u nas nie tylko na Święta. Piernik ten jest z białą masą z serka mascarpone i dodatkiem posiekanych orzechów włoskich, migdałów oraz kardamonu

Wymiary formy: 32x8 cm

Składniki:

ciasto:
  • 200 g masła
  • 60 g cukru
  • 150 g miodu (ok. 4 łyżki)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 300 g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 30 g migdałów
  • 30 g orzechów włoskich
masa:
  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • sok z cytryny
dodatkowo:
  • orzechy włoskie
  • migdały
  • suszona żurawina
  • wiórki kokosowe 



Przygotowanie:

Masło miksujemy z cukrem, miodem i jajkami. Następnie dodajemy śmietanę oraz przesianą mąkę wymieszaną z suchymi składnikami (soda, kakao, przyprawa do piernika, kardamon) i dalej miksujemy, aż wszystko się połączy. Na koniec wsypujemy posiekane migdały i orzechy. Powstałe gęste ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. ok. 1 godz. (po 30 min. można ciasto przykryć papierem do pieczenia, aby się wierzch nie spalił). 



Wystudzony piernik przekrawamy w poprzek na połowę. Następnie przygotowujemy masę. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego po łyżce serka, sok z cytryny i dalej ucieramy, aż powstanie jednolity krem (masło i serek muszą mieć tą samą temp. pokojową). Powstałą masą smarujemy przekrojony piernik oraz jego wierzch. Przed podaniem ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi, migdałami, orzechami, żurawiną lub innymi kandyzowanymi owocami.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierniki , ten wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam różne pierniki, bo bardzo uwielbiam tego rodzaju ciasto ale, takiego jeszcze nie jadłam a więc czas na nowe piernikowe smakowitości. Dziękuje, za tak wyborny przepis, który z pewnością na najbliższą sobotę wypróbuję. Wygląda apetycznie i myślę, że też tak smakuje. Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten Twój piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zarówno smak piernika, jak i serka mascarpone, to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piernik możemy jeść o każdej porze roku :) Szczególnie taki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. piernik wyszedł super, ale jesli chodzi o mase, to wg. mnie za duzo masła... dobrze, że miałam jeszcze jedno opakowanie serka mascarpone, bo tak niestety było czuć sam smak masła :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzeba upiec, super przepis. Dzięki, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, dzięki.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekłam na święta, rodzinka zajadała się nim. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń