Muszle nadziewane warzywami

Muszle makaronowe nadziewane warzywami, zapieczone w sosie pomidorowym i przykryte serem żółtym to proste w przygotowaniu danie idealne na obiad lub kolację

Ilość: 20 sztuk

Składniki:

farsz:
  • 2 cebule
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1/3 cukinii
  • 2 marchewki
  • kukurydza z puszki
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz i sól


sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów całych 
  • 1/2 szklanki wody 
  • pieprz i sól 
  • 1 łyżeczka cukru 
dodatkowo:
  • 20 sztuk muszli makaronowych 
  • olej 
  • garść startego sera żółtego



Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. Muszle muszą być al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W międzyczasie marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę i cukinię kroimy w drobną kostkę, a kukurydzę odsączamy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i lekko solimy. Dodajemy przygotowane warzywa, wlewamy około 1/2 szklanki wody i dusimy. Kiedy warzywa zmiękną, ale będą nadal jędrne wsypujemy bazylię, majeranek, paprykę słodką oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość jeszcze chwilę dusimy, warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.



Pomidory z puszki blendujemy oraz mieszamy je z wodą i cukrem. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy farszem warzywnym, układamy w naczyniu i posypujemy startym serem żółtym. Muszle wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i zapiekamy około 20 minut.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. Nadziewane warzywami- muszą być wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe :) Moja mama robi podobne, tylko jeszcze z mięskiem. Faktycznie - są pyszne, nasączone smakami, które się fantastycznie przenikają. Jeszcze ten sos pomidorowy i ser - mniam! Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. danie proste, ale jakie smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Danie proste, ale smaczne, sama kiedyś robiłam podobne, ale z mięsem. Na pewno jutro na obiad wypróbuję te z warzywami, bo wydają się nie tylko zdrowsze, ale smaczniejsze ;) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra przepis! Dzisiaj po powrocie do domu lecę po te muszle i zrobię pyszną kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Absolutnie kocham makaron podany w ten sposób! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również :) Samym makaronem mało kto się naje, ale takim faszerowanym... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. jak dla mnie rewelacja! :) danie bardzo w moim guście smakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi ślinka cieknie na sam widok tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam i wyszło naprawdę rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Same kobiety tu piszą ;) A i ja się pochwalę, że żonie bardzo smakowały te muszle :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy przepis :) Nigdy nie widziałam takich muszli :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super fajne te muszelki, pyszne i efektowne :) pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1815384718696672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy do tego farszu można dodać trochę mięsa?

    OdpowiedzUsuń