Placuszki z otrębów pszennych


Puszyste i mięciutkie placuszki z otrębów pszennych. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację

Składniki:

  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy otręby, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy jogurt, wbijamy jajka i wlewamy olej i 1/2 szklanki mleka. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto jest za gęste dolewamy więcej mleka. Ciasto na placuszki odstawiamy na około 5 min., aby otręby napęczniały. Placuszki smażymy na suchej rozgrzanej patelni. 


Gotowe podajemy z miodem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Gabrysiu super placuszki, lubię taką zdrową wersję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki wygadają wyśmienicie i smacznie. Dziękuję za przepis na pewno zrobię mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wyglądają, super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na pyszne i takie mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasami wolę właśnie takie, proste i niezbyt wymyślne, ale cudownie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń